Ruim 260.000 euro voor onderhoud gebouwen in Westfriesland

Reactie(s)

WESTFRIESLAND – De provincie Noord-Holland heeft 5 miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 53 rijksmonumenten. Het geld is onder andere toegekend aan 28 kerken en 9 molens. Gedeputeerde Cultuur, Jack van der Hoek heeft de 53 subsidiebeschikkingen persoonlijk overhandigd aan de eigenaren. Daarbij ook enkele projecten in Westfriesland.

Grote behoefte aan geld voor restauraties

Er is een grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten. Dat blijkt uit de vele subsidieaanvragen die de provincie de afgelopen jaren heeft gehonoreerd. De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, molens en industrieel erfgoed. Deze categorie beslaat ongeveer 30% van de 14.000 rijksmonumenten in Noord-Holland. Ook organisaties die zich bezighouden met monumentenzorg konden subsidie aanvragen. De provincie heeft hiervoor gekozen omdat deze organisaties projecten oppakken waarbij reguliere restauratie en herbestemming en beheer gecombineerd worden.

Westfriesland

In Enkhuizen kreeg de Westerkerk € 10.814 voor restauratie en onderhoud. In Hoorn werd 10.000 euro beschikbaar gesteld voor het Knipscheerorgel in het Foreestenhuis en het Koopmanshuis op de Binnenluierdijk 3 ontvangt 22.000 euro. De Oosterkerk in Hoorn is toe aan groot onderhoud. Daarvoor stelt de provincie ruim 275.000 euro beschikbaar.

Het voormalige weeshuis in Medemblik ontvangt 47.706 euro en de Korenmolen de Krijgsman in Oosterblokker krijgt 21.232 euro voor onderhoudsactiviteiten. Tot slot ontvangt een andere molen, De Lastdrager in Hoogwoud een subsidie van ruim 163.000 euro.

Rijksmonumenten van betekenis

De provincie vindt het belangrijk dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. De restauratie- en herbestemmingen dragen bij aan een gunstig vestigingsklimaat in de provincie en ze zijn belangrijk voor de werkgelegenheid in de restauratiemarkt.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post