Asbest na grote Brand Karsten Tenten in Zwaag [Informatie]

Reactie(s)

ZWAAG – Op vrijdagavond 9 maart woedde een grote uitslaande brand bij Karsten Tenten aan de Factorij 9. Gelukkig is bij de brand niemand gewond geraakt. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere panden. Helaas is het pand van Karsten Tenten in zijn geheel verloren gegaan.

Bij de brand is asbest vrijgekomen meldt de gemeente Hoorn op haat website. Uit onderzoek blijkt dat in de directe omgeving van Karsten Tenten als gevolg van het incident asbesthoudend materiaal is neergekomen. Vannacht is een speciaal bedrijf begonnen met het schoonmaken van het gebied. Hierdoor zijn de openbare wegen weer grotendeels begaanbaar.

Lees tip: Grote brand verwoest Karsten Tenten in Zwaag (updates+video’s) 

Hieronder de informatie over deze brand en het aantreffen van asbest via de gemeente Hoorn:

Gele lijn

Gebied binnen de gele lijn nog niet vrijgegeven. Er is helaas ook asbest terecht gekomen op diverse daken en terreinen van omliggende panden. Het gaat om het gebied binnen de gele lijnen op het onderstaande kaartje. Staat uw pand in het gele gebied? Dan mag u nog niet uw pand in en kunt u dus ook niet open.

Uw perceel is nog verontreinigd met asbesthoudend materiaal. Ook op de daken ligt waarschijnlijk nog asbest. Pas na inventarisatie en reiniging door een gecertificeerd bedrijf kunt u uw pand weer betreden. Dit kunt u zelf regelen met uw eigen verzekeraar. Uw claim wordt vervolgens doorgestuurd naar de verzekeringsmaatschappij van Karsten. Voor meer informatie kunt u zich melden bij de afzetting, of bellen met telefoonnummer 06 52561767.

Rode lijn

Gebied binnen de rode lijn wel vrijgegeven. Staat uw pand in het rode gebied? Vannacht is er in de omgeving van uw bedrijf geïnspecteerd op asbest. Asbest is hier niet aangetroffen. Hierdoor kunt u vandaag weer gewoon uw pand in. U kunt mogelijk wel brandresten aantreffen rond pand. Dit kunt u bij elkaar vegen en in de grijze bak gooien. Wij adviseren u om daarna uw handen te wassen. Bij daglicht inspecteert de gemeente uw omgeving nogmaals.

Komt u toch nog asbest tegen, raap het dan niet op en loop er niet doorheen. Laat schoenen het liefst buiten. Zo houdt u asbest buiten de deur. Ga niet zelf schoonmaken, maar neem contact op met de gemeente. Heeft u toch last van asbest bij de voor- of achterdeur? Veegt u dan met een zachte bezem de stukjes opzij. Maak uw bezem later buiten schoon met water boven een afvoerputje, zodat het vuile water direct wegloopt. Bij grotere hoeveelheden is het verstandig om contact op te nemen met de gemeente, via telefoonnummer 06 52561767.

Zeer klein risico

De hoeveelheid vezels die u kan inademen na dit incident is zeer gering. In de buitenlucht is sprake van verdunning en de concentratie in de lucht wordt nooit heel hoog. Daarom is het risico voor u verwaarloosbaar klein. De mensen die asbest verwijderen, gebruiken adembescherming en beschermende kleding, omdat zij vrijwel iedere dag met asbest in contact komen.

Meer informatie

Als er nieuwe informatie is, dan melden we dat op deze pagina. Heeft u dringende vragen? Dan kunt u dit weekend bellen met telefoonnummer 06 52561767. Is het niet dringend? Dan kunt u doordeweeks tijdens kantooruren bellen met 0229 252200 of een e-mail sturen naar gemeente@hoorn.nl, onder vermelding van: brand Karsten.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post