“Het pand is verwoest, maar de naam blijft bestaan”

Reactie(s)

ZWAAG – Bij daglicht zijn de gevolgen van de grote brand van vrijdagavond bij Karsten Tenten in Zwaag duidelijk zichtbaar. Van de gehele schuur aan de Dorpsstraat kant en de winkel aan De Factorij is alleen nog de staalconstructie over. “Ongelooflijk” en “Jammer voor zo’n mooi bedrijf” zijn veel gehoorde kreten van de mensen die even een kijkje komen nemen.

Bij de brand staan ook een drietal werknemers van Karsten Tenten/Travelstore te kijken. Gisteren kreeg een van de medewerkster de melding van de brand via een vriend die 112 meldingen in de gaten houdt. “Daarna direct wezen kijken tot 22.00 uur, echt onwerkelijk.” Het ongeloof is heel groot, “We hadden eigenlijk net de hele nieuwe collectie in de winkel staan.”

Lees ook: Grote brand verwoest Karsten Tenten in Zwaag (updates+video’s)

Kantoor

Ook voor de kantoorwerkzaamheden volgen nog flinke uitdagingen. Door de brand is ook een groot deel van de administratie verbrand. “Gelukkig had een collega toevallig net een werkschriftje mee naar huis. Het schriftje viel na bijna 28 jaar bijna uit elkaar en moest worden bijgewerkt.” Uit het belang van het schriftje blijkt dat deze noodzakelijk is voor de vervaardiging van de tenten. Iets waar het bedrijf in Zwaag landelijk tot de top behoord.

Ook in het buitenland worden de tenten flink aan de man gebracht. Reden dat eigenaar Maarten Takken in het buitenland was voor een beurs en daar van de brand moest vernemen.

Lees ook: Asbest na grote Brand Karsten Tenten in Zwaag [Informatie] 

Water

Zaterdagmiddag werd er druk gewerkt door Van der Bel met het slopen van de restanten staal constructie. Ook het Hoogheemraadschap was aanwezig voor de controle van het oppervlakte water. Door het vrijkomen van asbest is ook veel asbest met het bluswater in de naastgelegen sloot gekomen. Deze wordt leeg gepompt waarna dit slootwater wordt afgevoerd.

Update asbest

Zaterdag 10 maart 10.30 uur heeft de gemeente weer een nieuwe asbest update geplaatst op haar website. “De brandweer is nog steeds aan het nablussen. De rook die daarbij vrijkomt, beperkt zich inmiddels tot het afgezette gebied op het bedrijventerrein. Daarbuiten kunnen ramen en deuren weer geopend worden. Ook kan de ventilatie weer aan.”

Hoe verder

Vandaag was voor het personeel een besloten bijeenkomst om elkaar te spreken en te troosten. Toch zal er ook maandag weer deels gewerkt moeten worden. Klanten die een tent hadden besteld moeten op de hoogte worden gehouden.

“Het pand is helemaal afgebrand, maar de naam blijft bestaan”, geeft de medewerkster aan. Hoop leeft bij de collega’s. “Hoewel er veel is afgebrand, van administratie tot werkmallen, zit er ook veel kennis in de mensen. En die zijn er nog steeds!”

Foto’s

Foto’s met dank aan Laurens Honselaar (Foto’s vanuit De Grote Kerk in Hoorn). De foto’s zijn voor smartphone beter te bekijken via facebook.

 

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post