Mooi voorzetje voor OldStars walking football in Westfriesland

Reactie(s)

SPANBROEK – Vrijdag 9 februari stond Spanbroek stond in het teken van OldStars walking football. Het Nationaal Ouderenfonds organiseerde, in samenwerking met voetbalvereniging VVS’46 en de KNVB, een ware Kees Kist-fandag. Het werd hiermee de kick-off voor deze spelvorm in Westfriesland.

Kist, spits van AZ’67 in de succesvolle periode van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, bleek niet alleen een inspiratie voor de spelers. Ook voor de sprekers. “Als je meedoet aan OldStars walking football, ben je ervan verzekerd dat je nog heel lang bij jouw kist wegblijft”, klonk het gevat door een goedgevulde kantine aan de Spanbroekerweg. Het was een grap uit de mond van de burgemeester van Opmeer, Gertjan Nijpels.

Nijpels was maar al te graag aanwezig tijdens deze bijzondere bijeenkomst. Hij roemde het spelconcept en de effecten die ermee gepaard gaan. “De verbinding die deze vorm totstand brengt, is hartstikke mooi.”

Voetbalvorm voor ouderen

OldStars walking football is een voetbalvorm voor zestigplussers en wint in snel tempo Nederlands terrein. Het Nationaal Ouderenfonds is de landelijke voorstrekker van het concept. Nijpels: “Iedereen blijft in beweging en ouderen doen hierdoor minder een appèl op de zorg. Bovendien heeft het waardevolle effecten in de privésfeer, ouderen bouwen aan een nieuw sociaal netwerk.”

Dat werd snel bewezen in Spanbroek. De aanwezige OldStar-teams uit Noord-Holland (onder meer van KGB, JVC, Telstar en De Zouaven) tartten de spieren tijdens het resterende, waterkoude deel van de ochtend. Het VVS’46-hoofdveld was decor van voetbal op een veld van twintig bij veertig meter, zonder fysiek contact, zonder rennen en zonder keepers. Met ongeveer honderd gemotiveerde zestigplussers.

Leeftijd is niet belangrijk

“Voetbal gaat om vriendschap, verhalen vertellen in de kleedkamer en samen een band opbouwen”, sprak de immer blonde Kist in het clubhuis. “Leeftijd is daarbij niet belangrijk. Je ziet het hier, OldStars walking football is een geweldige manier om de ouderen van het spelletje te laten genieten.” Ook hij werkte uiteindelijk zijn wedstrijdje af, voor de OldStars van AZ natuurlijk.

In Westfriesland biedt een aantal verenigingen de spelvorm al aan: Dindua uit Enkhuizen, De Zouaven uit Grootebroek en K.G.B. uit Bovenkarspel. Rein de Wit, voorzitter van VVS’46, staat namens de vereniging ook open voor de vorm. “We zijn hartstikke blij dat we, in samenwerking met andere organisaties, deze bijzondere dag kunnen organiseren. De voetbalvorm past uitstekend bij onze vereniging, ik hoop op een vervolg.”

Onder begeleiding van oud-Studio Sport-presentator Edward van Cuilenborg kreeg ook de Westfriese procesbegeleider van OldStars walking football, Dick Bennis, het woord. “In samenwerking met het Ouderenfonds en de KNVB ga ik proberen om de walking football-vlek in Westfriesland groter te maken. Vandaag geven we het in ieder geval een heel mooi zetje.”

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post