Video: Burgemeester en Moskee Hoorn bestuur over ‘oorlogspreek’

Reactie(s)

HOORN – Dinsdagavond voor aanvang van de Raadsvergadering gaf Burgemeester Nieuwenburg een korte reactie op het nieuws van een mogelijke ‘haatpreek’ in de Moskee in Hoorn. Aanleiding was de berichtgeving van de Telegraaf dat er in de moskee in Hoorn een Jihadpreek is gehouden.

Burgemeester Jan Nieuwenburg lichtte in de Raad toe dat de situatie is onderzocht. Een expertteam van CTER-specialisten van het Openbaar Ministerie, de politie het Veiligheidshuis en de gemeente Hoorn heeft zich samen met een Arabist/Islamoloog en een theoloog gebogen over de tekst van de preek die aan hen was toegezonden.

Verkeerd geïnterpreteerd

De conclusie van het expertteam op basis van de tekst van de vrijdagpreek is dat dit geen oorlogspreek is. Zij zien dan ook geen aanleiding voor een strafrechtelijk onderzoek. Wel kan de preek volgens de experts op sommige punten verkeerd geïnterpreteerd worden als de tekst uit de context wordt gehaald, zoals blijkt uit het artikel in de Telegraaf. Het expertteam geeft dit dan ook als aandachtspunt mee aan de imam en het moskeebestuur.

Statement Burgemeester

Moskeebestuur

Cengiz Erol (vice-voorzitter van het moskeebestuur) sprak vervolgens de raad toe. Het moskeebestuur laat weten te zijn geschrokken van de berichtgeving, en de schrik en zorgen vanuit de samenleving ook te begrijpen. Het bestuur stelt dat er geen haat gepredikt wordt in de moskee, dat zij dit niet accepteren. Zij onderschrijven de conclusie dat er geen haatpreek is en nemen het advies van het expert team om minder ruimte voor interpretatie te geven ter harte.

Statement Bestuur

Video’s via webcast Raadsvergadering Gemeente Hoorn 20-02-2018

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post