Olympisch brons voor Irene Schouten op de Massa Start

Reactie(s)

ANDIJK/PYEONGCHANG – Heel Nederland en ook Andijk zat met spanning om 13.30 uur voor de tv te kijken naar de finale van Irene Schouten op de massa start.

Samen met Annouk van der Weijden mocht Irene Schouten ons land vertegenwoordigen op de Massastart. Met nog twee ronden te gaan nestelde Schouten zich op de tweede positie voor een goede kans in de finale. Zij zette als eerste aan in de laatste ronde, maar werd nog ingehaald door Kim Bo-reum (zilver) en Nana Takagi (goud). Brons voor Schouten.

Halve finale

“Eerst moeten we ons plaatsen voor de finale, daarna moeten we verschillende scenario’s bedenken wat kunnen we en wat gaan we doen. Het gaat bijna nooit zoals gepland. Dus tijdens de race moeten we scherp blijven en goed communiceren”, zei Irene Schouten vooraf. Maar door de tweede tussensprint te winnen kwalificeerde zij zich voor de finale.

Emoties

Zichtbaar voor de camera’s kwamen na de finale de emoties los voor Irene Schouten. Haar moeder is erg ziek. “Het moet nog even doordringen. Jammer dat zij de laaste stuk voorbij kwamen. Zo wie so blij met een medaille. Maar het liep niet zoals we vooraf wilden”, reageerde Schouten voor de NOS camera. “Ik wist van mezelf wel dat ik goed was. Ik had het niet anders kunnen doen. het is een spel.”

Massa start

Geen idee hoe de massastart werkt. Op haar gesponsorde pagina van Fitnessclub Nederland legde zij het uit.

Hier een korte uitleg:
In de finale rijden er 16 schaatsers op de baan. Tijdens de race zijn er om de 4 ronden drie tussensprints. Bij elke tussensprint winnen de eerste drie schaatsers 5, 3 en 1 punten. Bij de laatste sprint winnen de eerste drie schaatsers 60 – 40 – 20 punten. De rijders die als 1, 2 en 3 de finishlijn overgaan, winnen de race. Met de tussensprints kan je maximaal 15 punten halen. Dit is dus te kort voor de 3de plek. De gehele baan is vrij waardoor wij veel op de binnenbaan rijden. Iedere baan is anders. Hoe breder de binnenbaan, hoe krapper de bocht. Snappen jullie het nog?

 

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post