West-Friesland samen in pilotproject leeftijdscontrole drankverkoop

Reactie(s)

 WESTFRIESLAND – Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Koninklijke Horeca Nederland (KHN), NOC*NSF en de Slijtersunie maken zich samen sterk voor een correcte naleving van de leeftijdsgrenzen in West-Friesland. Ook scholen, de GGD en gemeenten zijn bij dit project betrokken zodat jonge consumenten goed worden geïnformeerd.

Start 30 september

Op 30 september a.s. om 13:00 uur gaat het project van start met een kick off in de aula van het Tabor College Werenfridus in Hoorn. Derde en vierdeklassers middelbare scholieren – de doelgroep – zijn hierbij aanwezig. In de pilotperiode gaan de deelnemende partijen het volgende doen: de brancheorganisaties moedigen hun aangesloten verkopers (horecazaken, supermarkten, sportverenigingen en slijterijen) aan extra aandacht te besteden aan de regels voor de verkoop van alcohol. Zij stimuleren hun personeel om ID te checken bij jongeren. Tegelijkertijd zorgen de West-Friese gemeenten voor acties gericht op voorlichting van jongeren én handhaving. De voorlichting wordt verzorgd door de GGD, die daarvoor ondermeer op scholen aan leraren, leerlingen en ouders diverse materialen, informatie en instructies aanbiedt. Jonge mystery shoppers worden ingezet om te controleren of verstrekkers jongeren naar hun ID vragen.

Aanloop naar nieuwe leeftijdsgrens januari 2014

Dit pilotproject moet in beeld brengen of het naleefgedrag van verkopers én het gedrag van jongeren in de goede richting verandert. Cijfers uit 2011 gelden hiervoor als ‘0-meting’. Als het gedrag inderdaad verandert wordt de aanpak vertaald naar een handreiking die landelijk gebruikt kan worden in 2014 (als de leeftijdsgrens wordt verhoogd naar 18).

De regio West-Friesland is de ‘proeftuin’. In deze regio is al veel ervaring opgedaan met alcoholmatiging onder jongeren. De West-Friese gemeenten werken daarom graag mee met de brancheorganisaties.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post