Dat drinkt niet!

HOORN – Leerlingen van het voorgezet onderwijs leren basisschoolleerlingen over gevolgen alcoholgebruik voor je 16e.

In control of AlcoholIn de afgelopen vijf jaar is het project Dat drinkt Niet! succesvol uitgevoerd. Het project maakt deel uit van het alcoholmatigingsbeleid ‘In control of Alcohol’ van alle gemeenten uit Noord-Holland Noord en GGD Hollands Noorden. Rabobank heeft Dat drinkt Niet! financieel gesteund. Hierdoor was het mogelijk dat bijna 250 leerlingen van het voortgezet onderwijs aan bijna 5000 basisschoolleerlingen in Noord-Holland Noord les konden geven. Hiermee willen zij alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. De lessen zijn door leerkrachten beoordeeld met een 8!

In Hoorn en omgeving is vanaf schooljaar 2008 – 2009 een unieke samenwerking tot stand gekomen tussen Rabobank Hoorn – Midden Westfriesland en GGD Hollands Noorden. Vanwege die successen zijn twee jaar geleden ook Rabobank Noord-Holland Noord en Schagen – Wieringerland aangesloten. Het afgelopen schooljaar is Rabobank Westfriesland-Oost bij dit project aangesloten.

Lessen in Hoorn en omgeving

In Hoorn en omgeving is Dat drinkt Niet! in de afgelopen vijf jaar in 98 klassen van groep 7 en/of 8 uitgevoerd. 83 vwo-leerlingen van het Atlas College, locatie Copernicus, hebben een informatieve gastles gegeven aan 2492 basisschoolleerlingen. Doel van het project is het gebruik van alcohol onder jongeren terug te dringen. Tijdens het project worden ouders, kinderen en jongeren bewust gemaakt van de gevaren van overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd.

Kinderen op de basisscholen krijgen een informatieve gastles van VO-leerlingen in het kader van een maatschappelijke stage. De ouders van deze kinderen krijgen een informatie en tips mee en een afbeelding van een hersenscan (hierop is de hersenactiviteit van een jongere die veel alcohol drinkt en een die geen alcohol drinkt zichtbaar) en een Alcohol-Nee-contract (kinderen beloven met het ondertekenen van dit contract niet te drinken voor hun 16e).

Startleeftijd

De GGD Hollands Noorden ziet dat de startleeftijd van de kinderen gestegen is van 12.1 jaar naar 12.8 jaar. De GGD hoopt dat zij volgend jaar kan zeggen dat dit is verhoogd naar 13.5 jaar, wat hun streven is.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant