Verkeerslichten Veliusbrug weer naar oude situatie van mei

HOORN – Op dinsdag 16 juli worden de verkeerslichten bij de Veliusbrug weer aangepast naar de oude situatie. Het verkeer op de Pakhuisstraat krijgt vanaf 16 juli weer gelijk groen licht met het verkeer uit de Johan Messchaertstraat. In de gewijzigde situatie reden drie keer zoveel automobilisten door rood. Het voetgangerslicht blijft wel even lang op groen staan.

Op 8 mei 2013 bracht de gemeente op verzoek van bewoners en de gemeenteraad een ‘knip’ aan in de verkeerslichten. Het verkeer op de Pakhuisstraat kreeg niet langer groen licht samen met het verkeer uit de Johan Messchaertstraat. De fietsers uit de Pakhuisstraat hoefden niet meer op het kruispunt te wachten, totdat het verkeer uit de Johan Messchaertstraat voorbij was.

Hoewel de knip het gevoel van onveiligheid heeft teruggedrongen, is de feitelijke onveiligheid sterk toegenomen. Door de knip werd de wachttijd voor het rode licht langer. Hierdoor is het aantal auto’s dat door rood reed maar liefst verdrievoudigd. Dat was voor het college van B en W de voornaamste reden om de oude situatie terug te draaien.

Daarnaast zorgde de nieuwe situatie bij drukte, zoals zaterdagen en woensdagmarkten, voor filevorming in de Pakhuisstraat, wat soms ook gevolgen had voor het verkeer op Onder de Boompjes en de Muntstraat. Het voetgangerslicht aan de noordkant van het kruispunt stond in de gewijzigde situatie langer op groen, dat blijft zo.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant