Fietspaspoort maakt retouren gestolen fiets makkelijker

Reactie(s)

fiets_slot_openBOVENKARSPEL – De gemeente Stede Broec gaat zogenaamde ‘fietspaspoorten’ uitgeven om het terugbrengen van gestolen fietsen te vergemakkelijken. Met het fietspaspoort registreren fietseigenaren alle gegevens en kenmerken van hun fiets. Zo kan een gestolen fiets, wanneer deze door de politie gevonden wordt, sneller bij hem of haar worden teruggebracht.

Fietsendiefstal is een van de meest voorkomende vormen van kleine criminaliteit in de gemeente Stede Broec. En gestolen fietsen worden maar moeizaam teruggevonden. De oorzaak is de lage aangiftebereidheid of aangiftes die niet compleet zijn door het ontbreken van bijvoorbeeld het framenummer of andere kenmerken. Het gemeentebestuur wil daarom extra aandacht besteden aan fietsendiefstal en heeft een fietspaspoort ontwikkeld.

Het fietspaspoort ontvangen

Het fietspaspoort zit als bijlage bij de Middenstander van 31 juli voor de inwoners van Stede Broec. Inwoners kunnen extra paspoorten afhalen op het gemeentehuis, het politiebureau of bij één van de tweewieler specialisten in Stede Broec. Het paspoort is ook te downloaden via www.stedebroec.nl.

Hotspots

Uit de gegevens van de politie blijkt dat in de hele gemeente Stede Broec fietsen gestolen worden. Waar voorheen de beide stations en het winkelcentrum Streekhof ‘hotspots’ waren is die trend nu niet meer zichtbaar. Veelal worden fietsen uit voortuinen gestolen omdat ze niet op slot staan.

Wat doet de politie?

Om fietsdiefstal tegen te gaan controleert de politie regelmatig op gestolen fietsen tijdens de reguliere surveillance en controles. Een slot dat open staat zonder sleuteltje erin kan gestolen zijn. Daarnaast worden controles georganiseerd op middelbare scholen in de fietsenstalling. Als deze is aangetroffen, dan wordt de leerling hierop aangesproken om te achterhalen waar deze fiets vandaan komt. Een confronterende manier om de bewustwording bij jongeren te versterken. Want ook het in bezit hebben van een van diefstal afkomstige fiets is strafbaar.

Op de website www.fietsdiefstalregister.nl kan men checken of een fiets niet van diefstal afkomstig is.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post