Onthulling historische plaquette bij Paktuinen Enkhuizen

Reactie(s)

plaquette Paktuinen

ENKHUIZEN – De VOC-stad Enkhuizen is een aandenken aan de Gouden Eeuw rijker. Bij de ontwikkeling van de woningbouwlocatie aan de Paktuinen in Enkhuizen is het thema van de historische bewoning uitgewerkt in de ontwerpen van de huizen.

In samenwerking met de Scholtens Groep en Archeologie West-Friesland is een hardstenen plaquette geplaatst waar het verleden van de roemruchte haven- en handelsstad tot uiting komt. Deze plaquette is dinsdag door de Enkhuizer wethouder Klaas Kok onthuld.

Plaquette – Gebeiteld in de Gouden Eeuw

De locatie, het ontwerp en het archeologisch onderzoek gaven aanleiding tot het doen van iets extra’s voor de omgeving. De zijmuur van het trapgevelhuis aan het Waaigat, op de kop van het complex, bleek hiervoor de juiste locatie.

In de muur van authentieke rode baksteen is een zwarte natuurstenen plaat aangebracht. Op deze plaat is in vergrootglazen met archeologische voorwerpen de geschiedenis van het gebied te zien en te lezen. Gebruikmakend van kaarten van de beroemde cartografen Johannes Blaeu en Otto Suermondt is de omgeving van 350 jaar geleden uitgebeeld. Dit is met innovatieve techniek op esthetische wijze in het hardsteen gebeiteld. Door te kiezen voor duurzaam materiaal zal de informatie over de geschiedenis van de Paktuinen lang te lezen en te zien blijven.

Directeur Guido Scholtens: “Wij hebben er met elkaar voor gezorgd dat dit stuk Enkhuizen opnieuw een stuk historische identiteit heeft gekregen. De verschillende gevels en kleurstellingen geven het project een uniek aanzien; nieuwe woningen met een oude historische stadse uitstraling. De plaquette geeft uitleg aan bewoners en bezoekers. Het is de kroon op het werk.”

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post