Kans voor coalitie SP, CDA, Nieuw Enkhuizen en CU/SGP

Reactie(s)

Enkhuizen_kiest_640x320ENKHUIZEN – Informateur mevrouw Leoni Sipkes heeft vandaag haar verslag van verkenningen over een mogelijke coalitie aangeboden aan de raad. Op basis van haar gesprekken met alle partijen wordt een coalitie van SP, CDA, Nieuw Enkhuizen en CU/SGP voor de komende vier jaar als het meest stabiel en duurzaam gezien.

Tijdens de raadsvergadering van 27 maart werd Leoni Sipkes als informateur aangewezen, met als belangrijkste opdracht de mogelijkheden te onderzoeken van een breed gedragen coalitie, rondom de SP als grootste partij. Mevrouw Sipkes voerde gesprekken met alle partijen en stelt vast: “Deze gesprekken hebben allemaal een open en constructief karakter gehad. Dat is goed voor de stad en de bestuurscultuur. Door de overdracht van taken van het Rijk naar de gemeenten, is voor de komende jaren immers een kwalitatief goed en stabiel bestuur noodzakelijk”.

Rekening houdende met de verkiezingsuitslag en de programmatische onderdelen waarin partijen zich onderscheiden, komt, volgens haar verslag, een combinatie van SP, CDA, Nieuw Enkhuizen en CU/SGP als het meest stabiele en haalbare naar voren. Deze combinatie heeft met 9 zetels een meerderheid in de raad.

Door de raad is eerder al uitgesproken dat voor het sociale domein, binnen een coalitie rondom de SP, de zittende wethouder Marcel Olierook (SP), de belangrijkste kandidaat is.  Na de verkennende fase voor een beoogde coalitie, start nu de fase van een feitelijke uitwerking wat moet leiden tot een coalitieakkoord voor de periode 2014 – 2018.

In een raadsbijeenkomst is Margreet Keesman, fractievoorzitter van de SP, gevraagd op te treden als formateur. Haar taak is, samen met de beoogde partijen, te komen tot een coalitieakkoord en een voordracht voor de wethoudersposten. Zij verwacht hiervoor nog enkele weken nodig te hebben.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post