Column Sjaak Grosthuizen: Kholoud

Reactie(s)

sjaak27 september 2014 – Column Sjaak Grosthuizen: Kholoud

Eén van mijn oud-leerlingen studeert voor imam. De Nederlandse opleiding, zei hij mij ter geruststelling. Zijn witte kleding en zijn baardje zouden voor onze Hollandse ogen misschien kunnen betekenen dat hij ‘daar’ bij zou kunnen horen. Ik heb nog scherpe beelden van hem als Turks schoffie, dat elke dag alle vrees dat hij verkeerd terecht zou komen, bevestigde. Hij werd op zijn 14e gered door het geloof en brak zich los van zijn tot dan toe grootste vriend. Die komt binnenkort vrij, na zijn zoveelste celstraf. Hij voelde er echter niets voor om steeds maar uit te leggen dat hij niks op heeft met fundamentalistische of extremistische islam. Ik wenste hem veel succes met het afronden van zijn studie.

Iedereen die Kholoud kent, weet dat allang.

video_Kholoud Al MobayedDe afgelopen week zag ik op Facebook mijn Facebookvriendin Kholoud Almobayed in een filmpje. Ze noemde daar in een verklaring van 35 seconden wie ze is en waar ze hartstochtelijk afstand van neemt. Iedereen die Kholoud kent, weet dat allang. Kholoud geeft met haar boodschap gehoor aan de oproep aan alle moslims om afstand te nemen van islamitisch extremisme en geweld. Helpt dat dan?

Veel van Kholouds Facebookvrienden hebben het filmpje gedeeld en het zal verder worden gedeeld en ook onder ogen komen van mensen die zich afvragen wie deze vrouw is. Syrisch en Nederlands, Hoorns raadslid voor de PvdA, met nog een baan erbij en moeder van een gezin. Oja, en ook nog moslima. Ja, dit helpt ons ons beeld van moslimimmigranten te relativeren.

Ergens is het te gek voor woorden, dat dit bijzonder zou zijn.

Ik denk dat dit navolging verdient. Niet door elke moslim, maar stel je voor dat imams dat wel doen! Op dezelfde wijze. Dat lijkt me veel zinniger dan filmpjes te maken, waarin je een emmer ijswater over jezelf leeggooit. Ergens is het te gek voor woorden, dat dit bijzonder zou zijn. Kennelijk verwachten wij van nieuwkomers in ons land weinig goeds en zijn we stomverbaasd wanneer dat niet zo blijkt te zijn.

Het statement van Kholoud zegt veel meer dan dat zij als moslima tegen elk godsdienstig geweld is. Zij laat zien dat zij als buitenlander van betekenis is voor het besturen van een Nederlandse stad. Zij staat daar voor de belangen van Nederlanders die het niet gemakkelijk hebben.

Kholoud is een vrouw waar Hoorn behoefte aan heeft.

Kholoud Almobayed maakt ook een duidelijk statement  naar Wilders en zijn geestgezinden. Ik sta hier als moslima in Nederland de Nederlandse zaken te behartigen. Doen al jouw schreeuwende kiezers dat ook? Kholoud is een vrouw waar Hoorn behoefte aan heeft. Ze doet er toe. Ik hoop dat het van mij niet al te aanmatigend klinkt, wanneer ik zeg: ze is er een van ons.

Kholoud koos voor Facebook als medium om haar mening te uiten. Dat lukt niet elke Hoornse politicus even goed. Raadsleden die onlangs nog struikelden over de Facebookmeningen van onze gewaardeerde GroenLinkswethouder van verdomd goede zaken Samir Bashara, spraken hun lof uit over Kholoud. Geef dus even door aan Samir dat je met Facebook ook vrienden kunt maken.

[box style=’info’] De video gemist? Bekijk deze via deze pagina [/box]

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post