Column Sjaak Grosthuizen: Landelijke stadspolitiek

Reactie(s)

sjaak5 april 2014 – Sjaak Grosthuizen: Landelijke stadspolitiek

Lokaal gaat winnen, werd ons door nagenoeg alle media met grote overtuigingskracht voor gehouden. Landelijk is uit, niet van ons en niet  voor ons, marionetten van Den Haag, clubjes van carrièrejagers. Landelijk is jakkiebah.

In Hoorn slaagden alle partijen er in te focussen op verkiezingsitems die ontzettend lokaal waren. De landelijk verbonden fracties haalden verrassend genoeg de meerderheid. Hoe ga je dan verder?

Judith de Jong, de immer enthousiaste politica van de PvdA, ging voortvarend van start. Sinds een paar jaar weten we van de PvdA dat ze coalitiebesprekingen op verrassende wijze durft vorm te geven. Hoe moest de tunnelcontroverse zonder kleerscheuren worden aangepakt? Welke combinatie van partijen men ook kon bedenken, de tegenstellingen over de aanpak van de bereikbaarheid van ons historisch erfgoed en commerciële paradijsje-in-ontwikkeling zouden blijven leiden tot wegstemmen van de tunnelplannen. Deze wend-of-keerfilosofie was helder voor D66 en CDA en bracht hen tot het inzicht dat dit deel van de verkiezingsbeloften prijsgegeven moest worden. Behalve deze 5,6 miljoen kostende misser valt er namelijk nog heel wat meer te besturen in de stad. Pap die belangrijk genoeg is om daar een vinger in te houden.

misschien nieuwe CDA-wethouder van iets-belangrijker-zaken

PvdA, SP, GroenLinks, D66 en CDA bleven over na het uitsluitingsritueel. Volgens geruchten zong bijna-ex-CDA-wethouder van verstrooiingszaken en misschien nieuwe CDA-wethouder van iets-belangrijker-zaken Michiel Pijl zachtjes een half vergeten kinderwijsje. Vinger in de pap, wie er meedoet / voor wel vier jaar / als een baasje / van een pannetje met pap / hoezee! / en VVD doet niet meer mee!

dat ik toch maar weinig mensen in Hoorn ken!

De VVD vormt met tunnelpartner VOC Hoorn een knarsetanderskoor. De Hoornse onafhankelijken en de Hoornse senioren ontdekten vlak na de verkiezingen dat ze eigenlijk wel als één partij kunnen worden gezien. Mooi voorbeeld van sprintend inzicht. Voor het eerst in tijden ben ik geneigd in te zien dat de kreet ‘de kiezer heeft altijd gelijk’ waarheid kan bevatten. Ik heb de kandidatenlijst van beide lokale splinterpartijen nagezocht op de sterke wethouderskandidaat die zij in beweren achter de hand te hebben. Mijn conclusie is dat ik toch maar weinig mensen in Hoorn ken!

In sommige takken van sport geldt het gezegde ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Fractieplakster Judith de Jong laat dit los. Wie zetels heeft behouden is geen verliezer en dus ook winnaar. De SP is de grootste winnaar en misschien ligt daarin een probleem voor de toekomst. Deze partij ging doorgaans niet voor optimale haalbaarheid van wensen en beschikte niet altijd over een lijstje van weg te geven pijnpunten ten behoeve van een collegeprogramma. Ik kan de verrichtingen in een coalitie van deze partij nauwelijks afwachten!

Wie krijgt over vier jaar het etiket van verrader van de verkiezingsbeloften in posterformaat opgeplakt? Mijn voorstel zou zijn om als eerste agendapunt op de raadsagenda het tunnelplan in stemming te brengen. CDA en D66 kunnen dan in de schijnwerpers van harte tegenstemmen en voorts met onbezoedeld blazoen tunnelvrij verder besturen.

Hij geeft al schoten voor de boeg, wanneer het schip nog in de haven ligt.

De oppositie wordt onder bezielende leiding van de landelijk VVD gevoerd door alle lokale fracties, behalve Fractie Tonnaer, die uitstekend op eigen houtje oppositie kan voeren. Hij geeft al schoten voor de boeg, wanneer het schip nog in de haven ligt.

Er is al voor 5,6 miljoen uitgegeven aan voorwerk voor de tunnel. De oude politieke vos Roger Tonnaer probeert de komende coalitie de schuld van dit financiële verlies in de schoenen te schuiven. Wegpoetsend dat ook hij uit alle macht deze plannen wilde tegenhouden. Dit financiële debacle is door Roger en natuurlijk ook VVD-kopman Ronald Louwman met enorm enthousiasme en met bijna beangstigende voortvarendheid door de oude raad gesleept.  Dankzij twee a-politieke vogelpaartjes is zelfs nog grotere schade verhinderd. De nieuwe coalitie mag best even luttele minuten besteden aan de gedachte een monumentje neer te zetten voor deze gevleugelde liefhebbertjes van een fleurig Hoorn.

Lokale politiek zal in Hoorn de komende jaren worden bedreven door landelijke partijen. Dat is geen garantie dat in de komende jaren louter goed beleid zal worden gevoerd. Eén ding wil ik toch wel van hen vragen: Is het mogelijk dat jullie ervoor zorgen dat stadsbezoekers via de witte vloot voortaan net zo hartelijk worden ontvangen als deze week door burgemeester Onno van Veldhuizen? Dan noemen we onze haven in de toekomst gewoon Poort van Hoorn.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post