Hoorn: € 400.000 extra om mensen aan werk te helpen

Reactie(s)

geld_euro's_muntenHOORN – De gemeente Hoorn gaat ruim 4 ton extra uittrekken om mensen in de bijstand sneller aan het werk te kunnen helpen en het stijgende aantal bijstandsaanvragen te verwerken. De gemeente hoopt zo een grote financiële tegenslag te kunnen voorkomen.

Als gevolg van de economische crisis stijgt in Hoorn sinds 2012 het aantal bijstandsaanvragen en het aantal mensen dat een bijstandsuitkering krijgt. In 2013 steeg het bestand van 1087 naar 1350. In 2014 is het aantal mensen in de bijstand gestegen tot boven de 1400. Ongeveer 70 tot 80 procent van de recente aanvragen bestaan uit jongeren en mensen die de maximale WW-periode hebben doorlopen.

De gemeente Hoorn wil dat iedereen die digitaal een bijstandsuitkering aanvraagt ook een individueel gesprek krijgt. Dit om goede afspraken te kunnen maken over hoe hij of zij zo snel mogelijk weer aan het werk komt. Er worden mensen opgeleid als inkomensconsulent, zodat zij de casemanagers kunnen ontlasten en hen ruimte te geven voor re-integratieactiviteiten. Ook komt er extra personeel om mensen naar werk en ook werkervaringsplekken kunnen bemiddelen.

Wethouder Aart Ruppert: “Nu ingrijpen is noodzakelijk.”

Noodzakelijk

Wethouder Aart Ruppert van Sociale Zaken: “Nu ingrijpen is noodzakelijk. We hebben in Hoorn de gevolgen van de economische crisis voor de bijstand lang kunnen beperken, maar sinds vorig jaar zien we dat er veel meer mensen een beroep moeten doen op de gemeente. Vooral jongeren en mensen die de geen recht meer hebben op WW. Door de toename van het aantal vragen en de plannen voor extra bezuinigingen vanuit het Rijk loopt Hoorn een groot financieel risico. Met deze maatregelen kunnen we de toename van de aanvragen beter aan en kunnen we mensen ook weer sneller aan werk helpen, want dat is altijd het uitgangspunt. De bijstand is en blijft een vangnet.”

Financiële risico’s

Als het aantal mensen in de bijstand boven de 1450 stijgt, loopt de gemeente Hoorn een groot financieel risico. Hoorn krijgt pas extra geld van het Rijk boven de 1595 mensen in de bijstand. Dit zou betekenen dat de gemeente zelf ruim 2 miljoen euro zou moeten toeleggen op de bijstand. Daarbij heeft het Rijk plannen om 8 procent te korten op de gemeentelijke budgetten voor bijstandsuitkeringen. Dit zou voor Hoorn een korting van bijna 1,7 miljoen euro betekenen.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post