‘Dorpshuizen en culturele centra basisvoorziening heel Stede Broec’

Reactie(s)
vereenigingsgebouw

Het vereenigingsgebouw in Bovenkarspel

STEDE BROEC – Het college van B en W van Stede Broec heeft een visie ontwikkeld over de dorpshuizen en de sociaal-culturele centra in Stede Broec. De visie gaat in op de plaats die deze voorzieningen in de maatschappij innemen. De notitie ‘Dorpshuizen, sociaal-culturele centra en zorgcentra’ staat op de agenda van de commissie Samenleving op 11 november en de gemeenteraad van 27 november.

Het college ziet de drie dorpshuizen De Wurf, De Stek, Het Vereenigingsgebouw en de twee sociaal-culturele centra Stadsplein en Inventas als een basisvoorziening voor heel Stede Broec. Het college waardeert de enorme betrokkenheid en het enthousiasme waarmee de dorpshuizen hun activiteiten organiseren. Ook is het college onder de indruk hoe de organisaties meedenken om de kwaliteit nog meer te verhogen en meer doelgroepen de mogelijkheid te bieden voor dagbesteding.

Gesprekken

Het ontwikkelen van de visie komt voort uit de Focusnota 2013 waarin dit voornemen stond. Het college ging daarbij niet over één nacht ijs. Zo heeft het college gespreksavonden gehouden met de besturen, de vrijwilligers, de bezoekers en de omwonenden. Dat leverde informatie op die voor deze visie de basis is.

Locaties

De visie gaat in op dorpshuis De Stek (Grootebroek), dorpshuis De Wurf (Lutjebroek), dorpshuis Het Vereenigingsgebouw (Bovenkarspel), sociaal cultureel centrum ’t Stadsplein (heel Stede Broec) en Inventas (heel Stede Broec). Vanwege de specifieke groepen (AWBZ en de WMO waarvoor de gemeente per 1 januari verantwoordelijk is), heeft het college ook De Streek Nicolaas (Lutjebroek), Rigtershof (Grootebroek) en Het Gezinspaviljoen (Bovenkarspel) in de visie meegenomen.

Duidelijke rol

De dorpshuizen en de sociaal-culturele centra maken samen een belangrijk onderdeel uit van de sociale infrastructuur. Ze hebben een duidelijke rol ten aanzien van leefbaarheid in Stede Broec. Ze bedienen de diverse leeftijdscategorieën met een scala aan activiteiten en voorzien in de behoeften van de inwoners van Stede Broec. Om een zo breed mogelijk aanbod te creëren is een regelmatige afstemming tussen de verschillende voorzieningen wenselijk.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post