Column Sjaak Grosthuizen: Muggenziften

Reactie(s)

sjaak6 juni 2015 – Column Sjaak Grosthuizen: Muggenziften

Onze PvdA-wethouder van enkele-bepaald-niet-onbelangrijke-stadszaken Judith de Jong zal gedurende zestien weken vanaf 6 juli de Hoornse politiek even de Hoornse politiek laten, of in ieder geval wat meer op de achtergrond aan- of afwezig zijn. Ze gaat onze stadsbevolking verrijken met een tweeling. Als ervaringsdeskundige op dat gebied kan ik zeggen dat dit voor velen best leuk kan uitpakken.

Knellende vraag is natuurlijk: kan Judith zomaar gemist worden? Ze gaat per slot van rekening niet over de simpelste portefeuilles. Financiën, sociale zaken en werkgelegenheid en dan nog wat lokaal beleidsstrooigoed kun je toch niet zomaar enige tijd onbeheerd laten? Dat besef leeft uiteraard ook raadsbreed in Hoorn en natuurlijk zijn daar diverse oplossingen voor te bedenken. En daar zien we, weinig verrassend overigens, twee varianten opdoemen.

Judith vervang je niet door zomaar de eerste de beste goedbedoelende lokale partijgenoot

We zoeken een goede vervanger, meent ook Jeroen van der Veer, de fractievoorzitter van de PvdA. We beschikken binnen onze partij over oproepbare bestuurskanonnen. Niet binnen Hoorn, want Judith vervang je niet door zomaar de eerste de beste goedbedoelende lokale partijgenoot. Evenals D66 beschikt de PvdA over uitermate deskundige partijleden in de buurt van Heemskerk. Het oog viel op Jan Nieuwenburg. Statenlid voor de PvdA en in twee voorgaande bestuursperioden wethouder van de gemeente Haarlem. Een echte onvervalste mug. Hij neemt een hoop relevante ervaring mee vanuit een provinciale hoofdstad en dat zou voor een zelfs bijzonder te noemen provinciestad als Hoorn toereikend moeten zijn.

‘Ben je bedonderd?’ foeterden voorts zowel Roger Tonnaer van de naar hem vernoemde fractie en de VVD. Los dat maar op binnen de rest van het college! En laat dit nu een reactie zijn die mij enigszins verbaast en juist niet verbaast.

Welke goede redenen kunnen liggen achter dit standpunt van beide partijen? Dat kunnen er vele zijn, en de genoemde redenen hoeven voor politici niet altijd hun echte redenen zijn. Niet dat ik direct wil suggereren dat de door beide partijtjes genoemde argumenten slechts gebruiksgoed zijn; ze klinken geloofwaardig genoeg. Zoals: de PvdA is zelf altijd voorstander geweest van een college van vier wethouders. Natuurlijk, maar betekent dit dat de PvdA het ook prima vindt collegepartij te zijn zonder actieve wethouder? Zo’n interim-wethouder kost een hoop geld. Klopt, maar je zou daar tegenover kunnen beweren dat je waarschijnlijk wel waar voor je geld krijgt.

Dat takkenwijf heeft mij ooit dwars gezeten, nu heb ik de kans op wraak.

Welke mogelijke motieven worden niet genoemd? Niet dat die dus de ware motieven zullen zijn.

  • Het is wel eens lekker om Judith de Jong aan de zijlijn te hebben. Zeker voor VVD-politici in Hoorn kan dat een korte periode van relatieve rust betekenen.
  • Toen Roger Tonnaer als wethouder moest opstappen, werden zijn portefeuilles moeiteloos over de andere wethouders verdeeld. Hier zou ik een stekelige opmerking kunnen maken, maar dat doe ik even niet.
  • In Hoorn zijn de tegenstellingen in het gedachtegoed van PvdA en VVD ten minste duidelijk. Je vraagt als rechtgeaard VVD’er niet om een bestuurlijk kanon uit de vijandelijke gelederen.
  • Of ook realistisch klinkend: het werk van een wethouder wordt doorgaans zwaar overschat. Je hoeft alleen maar handtekeningen te zetten bij stukken die je ambtenaren opstellen en voorts die stukken uit het hoofd te leren en te doen of ze uit jouw koker komen.
  • Of: kom op zeg, we duiken zo dadelijk het zomerreces in, waarbij alle wethouders om beurten er een tijdje niet zijn en hun werk door de anderen moeiteloos wordt overgenomen. Dan ga je toch niet een hele zomer lang een dure invaller betalen, uit welke pot dat geld dan ook komt?
  • Persoonlijke motieven kunnen ook meespelen natuurlijk, want geen enkele menselijke reactie is onze geachte afgevaardigden vreemd. Dat takkenwijf heeft mij ooit dwars gezeten, nu heb ik de kans op wraak.

Het college zal het PvdA-voorstel vast wel steunen. We krijgen dan 16 weken een arbeidsimmigrant uit Haarlem, die voor ons komt zorgen. Een goeie, zeggen ze bij de PvdA. Ik hoop van harte dat dit niet het argument is om daar juist op tegen te zijn. De vraag die mij bezig houdt is: valt het weren van een Haarlemmer onder muggenzifterij?

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post