Straten Kersenboogerd krijgen energiezuinige lampen

Reactie(s)
Wethouder Michiel Pijl

Wethouder Michiel Pijl

HOORN – De gemeente Hoorn is gestart met vervanging van de openbare verlichting in de Kersenboogerd. Als eerste is het noordelijke deel van de wijk aan de beurt. De armaturen worden voorzien van energiezuinige lampen die drie keer zo lang meegaan als de oude lampen en voor beter licht op straat zorgen.

Wethouder Michiel Pijl: ‘We hebben goede openbare verlichting nodig voor de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid in de stad. Na de snelle groei van Hoorn in de jaren 70 en 80 is er geleidelijk achterstand in het onderhoud ontstaan, en zien we het aantal storingen toenemen. Dat vraagt om een systematische aanpak. We gaan daarom de komende vijf, zes jaar de helft van alle armaturen vervangen. Dat zijn maar liefst 8.500 stuks. Ik ben dan ook blij dat de gemeenteraad het plan om de komende jaren planmatig en per wijk een flink deel van de openbare verlichting te vervangen heeft goedgekeurd.’

Wijkgewijs

De vervangingsoperatie startte vorig jaar in Risdam. Daar zijn 2.000 lampen vervangen. Nu is de Kersenboogerd aan de beurt. Tot oktober wordt gewerkt in het noordelijk deel van de wijk (aan de noordzijde van het spoor), daarna in het zuidelijk deel. In 2016 wordt gestart met vervanging in de binnenstad.

Nieuwe technieken

De gemeente Hoorn volgt de ontwikkeling van nieuwe technieken zoals de toepassing van led en dimsystemen nauwlettend. De nieuwe armaturen zijn daarom ook voorbereid op het gebruiken van led verlichting. Op termijn wil Hoorn de hoeveelheid licht, o.a. door dimmen, beter laten aansluiten op de behoefte.

Hoorn doet momenteel al proeven met led verlichting, onder meer op het industrieterrein De Oude Veiling. Dit jaar start ook een proef in een woonwijk en wordt een deel van het fietspad langs de Provincialeweg met dimbare led verlichting uitgevoerd.

Energiebesparing

Dankzij alle inspanningen kan Hoorn over 10 jaar voor de openbare verlichting met 12% minder energie toe. Met led verlichting en dimmen is op termijn een besparing op energiekosten van nog eens 20% haalbaar.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post