Symfonisch Sail off waardig slot NachtKapers

Reactie(s)
NachtKapers-Sailoff_boot

De Halve Maen speelde de rol van De Eendracht in de Sail Off. Het schip dat op 14 juni 1615 samen met De Hoorn vertrok richting Kaap Hoorn.

HOORN – Vanaf 23.30 vertrokken uit alle delen van de Hoornse binnenstad fakkeloptochten richting de Hoornse haven. Om middernacht vond daar op het water het slotstuk plaats, de Sail off onder regie van Wouter Hakhoff. Een waardige afsluiting van de museumnacht NachtKapers die een kleine 10.000 mensen naar de Hoornse binnenstad bracht.

Vanaf 19.30 werden de bezoekers aan NachtKapers op zes locaties welkom geheten en ontvingen daar de programmakaart. Om 20.00 uur waren er op ruim twintig locaties de hele avond gratis activiteiten te bekijken. Het Westfries Museum en Huis Verloren waren direct flink in trek. Volgens organisator Jeanneke Scholtens waren de beide locaties erg tevreden met de opkomst. Het Westfries Museum noteerde ruim 1100 bezoekers en minimaal 1500 mensen bezochten het Huis Verloren, met muziek van Cor Bakker, Jan Menu en Chileense muziek van Bordemar.

Julianapark was twijfel

Of de activiteiten in het Julianapark door zouden gaan was nog even spannend. De flinke wind leek roet in het eten te gooien en daarmee de activiteiten van Boxie en het Juttersmuseum. Gelukkig kon alles op deze locatie doorgaan toen de wind iets ging liggen.

DSC_5672-2

Vrouw van Isaac le Maire

Op de Roode Steen staat  een groep van zes de programmakaart van NachtKapers te bewonderen.  Afkomstig uit Amsterdam en Rotterdam, maar met Hoornse roots laten zij zich deze avond verrassen. Nog druk overleggend komt een vrouw aan die bloemen verkoopt. Of zij interesse hebben in een bloem voor 1 geldstuk. Haar man Isaac (Le Maire) gaat de zee op en zij is bang dat hij niet meer terugkomt. Het is duidelijk ook de hoofdpersonen uit het Kaap Hoorn verhaal lopen in de binnenstad rond. Sommige hoor je luidkeels zingen, anderen proberen jonge mannen te ronselen voor de VOC.

‘Er is wat te doen in Hoorn’

Bij het Statenlogement staan Veerle, Verona, Marieke en Ingrid te wachten op de volgende voorstelling. Veerle uit Hoorn: “Ik stuurde Verona een Whatsappje dat zij deze avond in Hoorn moest zijn; Er is wat leuks te doen in Hoorn.” En dus kwam Verona uit Den Haag naar Hoorn voor NachtKapers. Wat de avond exact gaat brengen weten de dames nog niet. “Wij gaan zeker kijken bij de Sail off en verder hoop ik dat het droog blijft.”

DSC_5872-20

Rond 23.30 als de meeste bezoekers van NachtKapers richting de haven gaan blijkt al wel dat de ruime keuze aan locaties betekent dat je niet overal kan kijken. Wellicht dat een tweede bezoek aan Hoorn of de voorstelling snel in het verschiet ligt?

Museumnacht

Jeanneke Scholtens kijkt met een trots gevoel terug op deze avond. “Ik ben trots op de mensen die het met mij hebben mogelijk gemaakt. “NachtKapers is een beetje van iedereen geworden. Wij zijn begonnen met het verhaal te vertellen, met NachtKapers deden de locaties dat en nu kunnen de bezoekers het verhaal eigen maken. Maar NachtKapers is pas het begin ofwel het startshot van Kaap Hoorn 400, volgende week de Stadsfeesten en in augustus de Waterweken beide met een Kaap Hoorn tintje. Op de vraag hoe gaat NachtKapers nu verder kan Scholtens nog geen exact antwoord geven. “Ik hoop dat Hoorn nu een museumnacht heeft en houdt.”

Foto’s

op de Facebookpagina van OnsWestfriesland staan twee albums met foto’s van NachtKapers en de Sail Off. Bekijk hieronder een korte impressie van de Sail Off. Het schip de Halve Maen ‘speelde’ de rol van De Eendracht. Nadat iedereen aan boord was en de zeilen gestreken, vertrok het schip uit Hoorn, net als op 14 juni 1615.

https://www.facebook.com/Onswestfriesland/videos/vb.156475971204319/388564281328819/?type=2&theater

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post