Zakkenrollers komen niet om te feesten

Reactie(s)

REGIO – De komende weken staan weer bol van de evenementen, festivals en feestweken. Volgende week is het Koningsdag en de week daarna zijn er diverse bevrijdingsfestivals en tal van andere evenementen. Daar waar veel mensen zijn, is de kans groot dat ook zakkenrollers actief zijn.

Opgepast

Zakenrollers zoeken altijd plekken op waar veel mensen dichtbij elkaar zijn. Het is dan relatief eenvoudig om waardevolle spullen uit je broek-, jas- of tas te halen. Uiteraard is de politie extra waakzaam op zakkenrollers, maar je kan ook zelf maatregelen nemen om het zakkenrollers niet eenvoudig te maken. De politie geeft enkele tips om waakzaam te zijn en te voorkomen dat je bestolen wordt.

Foto: Flickr/Moses Namkung

Foto: Flickr/Moses Namkung

Tips

  • Draag een tas met schouderriem om de schouder en hals
  • Hang de tas voor het lichaam; niet aan de achter- of zijkant
  • Draag de tas altijd met de klep/sluiting naar het lichaam toe
  • Stop geld, telefoon en andere waardevolle spullen zorgvuldig weg
  • Neem niet meer geld mee dan nodig is
  • Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee
  • Blijf je bewust van je omgeving

Werkwijze

Ze leiden je af. Bijvoorbeeld door je een duw te geven, een vuurtje of de weg te vragen. Ze werken meestal in teams, kijken elkaar vaak aan en wisselen signalen uit. Spreekt een onbekende je aan? Wees dan alert. Een medeplichtige slaat dan vaak zijn slag. Ze lopen doelloos in het rond en hebben veel interesse in mogelijke slachtoffers en hun bezittingen. Soms maakt de zakkenroller gebruik van de huisgegevens die in je portemonnee te vinden zijn om, als er ook sleutels zijn gerold, later in de woning in te breken. Als je sleutels zijn gerold, is het raadzaam om nieuwe sloten te plaatsen.

Niet alleen op evenementen

Zakkenrollers kunnen altijd en overal toeslaan. Dus ook tijdens het winkelen of een bezoek aan de markt. Laat je spullen dus nooit onbeheerd achter. Let ook op bij het in- en uitstappen van openbaar vervoer en op roltrappen en in wachtrijen. Blijf je dus bewust van je omgeving. Hoewel de kans klein is dat je daadwerkelijk beroofd zal worden, telt een gewaarschuwd mens voor twee.

[su_highlight]Wat zijn jouw tips? Laat ze hieronder achter bij de reacties. [/su_highlight]

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post