Column Sjaak Grosthuizen: Burgemeester Michiel

Reactie(s)

sjaak26 december 2015 – Column Sjaak Grosthuizen: Burgemeester Michiel

Soms word je echt verrast. Door onverwachte gebeurtenissen of door niet voorziene wendingen in de carrière van iemand die je meent te kennen. Deze week bereikte mij zo’n verrassend bericht. Onze Michiel Pijl, CDA-wethouder van diverse belangrijke zaken, wordt de nieuwe burgemeester van Drechterland.

Goh, die Michiel! Als je mij had gevraagd wie van de nu zittende wethouders van Hoorn binnenkort het burgemeestersambt zou aanvaarden, had ik eerst op de proppen gekomen met andere namen. Niet om Michiel te kort te doen, maar het zou zo maar hebben kunnen gebeuren dat ik hem als laatste zou hebben genoemd en dan ook nog op de toon: ‘Michiel toch niet?’ En dat was dan ook meteen het moment dat ik moest toegeven dat ik Michiel eigenlijk niet echt ken.

‘Michiel toch niet?’

Natuurlijk herken ik hem direct, zelfs zonder bril op enige afstand. Daar gaat Michiel, zou ik direct weten. Hij is van het CDA en hij is de jongste wethouder, die bovendien het langst in het college zit van alle leden. Ik zou je ook direct enkele bestuurlijke prestaties kunnen noemen, maar deze move blijft een verrassing.

In de krant las ik welke eigenschappen men in Drechterland en in kringen die nog dichter om Michiel leven deze politieke jongeling toedicht. Ambitieus en enthousiast, beschikkend over goede communicatieve vaardigheden, een frisse kijk op de zaken hebbende, gedreven en met goede contacten binnen en buiten de regio. Door de Drechterlandse raad wordt hij gezien als aanjager, betrokken en benaderbaar.  Allemaal kenmerken die men in deze gemeente graag wil zien in hun burgemeester. En laat Michiel nu dit alles zomaar in huis hebben!

Michiel kreeg dat nu al allemaal over zich heen.

Meestal krijg je een dergelijke opsomming door anderen over jezelf tijdens afscheid bij pensionering of bij een uitvaart. Michiel kreeg dat nu al allemaal over zich heen. En toch hou ik het idee dat Michiel zelfs nog zou denken: Jullie vergeten een mooie kenmerk: mijn bescheidenheid.

Ik trek de bevindingen van de Michiel Pijlvorsers geen ogenblik in twijfel. Ik zal mijn eigen ogen gewoon wat verder moeten openen wil ik niet meer verrast worden door een dergelijk opsomming over een Hoornse politicus.

Zien we dus binnenkort een nationale CDA-prominent naar Hoorn komen?

Nu rijzen wel enige vragen. Ons college zal weer moeten worden aangevuld door iemand uit de CDA-gelederen. Wie loopt daar rond met ongeveer dezelfde superieure kwaliteiten als Michiel? Ik ben met enige regelmaat aanwezig bij de raads- en commissievergaderingen en nu pijnig ik me de hersens met de vraag: op welk moment dacht je dat het CDA beter iemand van hen dan Michiel in het college had moeten laten plaatsnemen? Is nu nog sprake van een rustig rijpingsproces bij de zittende fractieleden dat je voorlopig niet moet verstoren? Ik ben geen talentenscout weet ik nu. D66 koos voor het college iemand uit een ver buitengebied en koos PvdA daar ook niet voor toen Judith de Jong er even tussenuit moest? Zien we dus binnenkort een nationale CDA-prominent naar Hoorn komen?

Dan hebben we natuurlijk ook de verhoudingen binnen de gemeenten van de regio Westfriesland. Mag je dit zien als een stukje Westfriese toenadering tot Hoorn? Michiel is daar zelf heel positief over. Zou hij beter dan wij weten dat de Westfriese gemeenten in grote mate wordt bestuurd door mensen die elders zijn geboren? Bovendien is op Enkhuizen na elke Westfriese gemeente een samenvoeging van diverse stedelijke en dorpse gemeenschappen. Zou je de benoeming van Michiel mogen zien als een volgende stap in een zo hechte samenwerking tussen de zeven Westfriese gemeenten dat ik het zelf nog zou kunnen meemaken dat de hele regio samengaat als één gemeente?

Wij offeren Michiel Pijl.

Gemeenten moeten dan bereid zijn daartoe iets van zichzelf op te offeren. Wij doen alvast een flinke stap. Wij offeren Michiel Pijl. Zie het als groots gebaar. Burgemeesterschap van Drechterland zal voor Michiel dus iets verder gaan dan een je-moet-toch-ergens-beginnenjob. Michiel en Drechterland, gefeliciteerd met de ontdekking van elkaar. Westfriesland met daarin Hoorn staan vast en zeker nog mooie verrassingen te wachten! Een goed 2016!

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post