Kaap Hoorn feestjaar afgesloten met uniek maritiem symposium

Reactie(s)
Hondius-kaart 1602

De Mercator-Hondiuskaart uit 1602 die een nieuwe route liet zien. Originele kaart sinds 2000 in bezit van Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders.

HOORN – Voor de organisatie is de Kroon op een kroonjaar van 400 jaar Kaap Hoorn aanstaande. Op 29 januari 2016 wordt het Kaap Hoorn feestjaar met een bijzonder maritiem symposium afgesloten bij van der Valk in Hoorn. Het is 29 januari 2016 exact 400 jaar nadat Schouten en Le Maire de Kaap ronden.

  • Het was juni 1615 en de wind stond gunstig. Met twee schepen, De Eendracht en De Hoorn, traden Jacob Le Maire en Willem Corneliszn Schouten met hun bemanning een nieuw avontuur tegemoet, en verlieten de haven van Hoorn.
  • Het was 29 januari 1616, na het verlies van De Hoorn, rondde De Eendracht het uiterste puntje van Chili. Het rotsachtige eiland dat ze passeerden, vernoemden zij naar hun thuishaven Hoorn: Kaap Hoorn. Precies 400 jaar na deze bijzondere dag, op 29 januari 2016 viert Hoorn de ontdekking van Kaap Hoorn. Een prachtig maritiem symposium en de speciaal ontwikkelde atlas van Kaap Hoorn eren deze historische gebeurtenis.

Symposium rond Kaap Hoorn

Van 13.00 tot 18.30 biedt het maritiem symposium van de Stichting 400 jaar Kaap Hoorn ruimte aan tal van inspirerende sprekers van onder andere de Universiteit van Leiden, het Scheepvaartmuseum Amsterdam en natuurlijk sprekers uit Hoorn zelf, over de gebroeders Schouten, de ontdekking van Kaap Hoorn, Zuid-Amerika, de bewoners van Patagonië en Vuurland.

Atlas van Kaap Hoorn

In de Atlas van Kaap Hoorn is een prachtige selectie samengebracht van bijzonder kaartmateriaal dat een chronologisch overzicht geeft van de ontwikkeling van het kaartbeeld rond Vuurland, Straat Magellaan en Kaap Hoorn. Deze atlas laat zien hoe zowel het imaginaire wereldbeeld als het kaartbeeld rond Kaap Hoorn veranderde onder invloed van de vele ontdekkingsreizen. De atlas wordt op deze gelegenheid uitgereikt aan de burgemeester van Hoorn.

Het symposium is op 29 januari 2016 van 13.00-18.30 uur bij Van der Valk Hoorn. Kaarten zijn te bestellen tot 21 januari via info@kaaphoornvaarders.nl en kosten €22,50 per persoon.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post