Achtergrond: Van ontdekking schilderijen tot persconferentie

Reactie(s)

HOORN – Tijdens de persconferentie over de vondst van de gestolen kunstwerken van het Westfriesfries Museum in Oekraïne werd een tijdlijn gepresenteerd. Deze tijdlijn laat de stappen zien van vanaf de ontdekking kunstwerken tot de persconferentie vandaag.

Tijdlijn

Januari 2014 Een Nederlandse rechercheur ontdekt een van de verdwenen doeken in kleur op een mysterieuze Oekraïense website. Het gaat om het doek  Rebecca en Eliezer van Jan Linsen. Omdat het Westfries Museum alleen over zwart-wit foto’s beschikt, is dit voldoende bewijs dat het om een van de gestolen doeken gaat.
Juli 2015 Bij de Nederlandse ambassade in Kiev komt een telefoontje van iemand die zegt te spreken namens het Oekraïense vrijwilligersbataljon Saint Mary en dat dit bataljon de voltallige collectie gestolen schilderijen in bezit heeft.
4 augustus 2015 Eerste ontmoeting tussen twee vertegenwoordigers van vrijwilligersbataljon en Arthur Brand, gevolgd door diverse contacten.
September 2015 Verzoek directie museum aan Nederlandse ambassadeur in Oekraïne om langs diplomatieke weg het proces vlot te trekken. Ook buitenlandse inlichtingendiensten worden op de hoogte gesteld via de contacten van Arthur Brand.
Oktober 2015 Goed ingevoerde informanten berichten Brand dat de leider van de extreemrechtse partij Svoboda, Oleh Tyahnybok, achter de schermen de touwtjes in handen heeft. Ook valt meermalen de naam van Valentyn Nalyvaichenko, voormalig hoofd van de Geheime Dienst.
November 2015 Onderhandelingen leiden niet tot resultaat. Brand krijgt signalen dat een groep  buitenlandse criminelen een collectie van 16 Hollandse meesters krijgt aangeboden. Uit de bijgeleverde foto blijkt dat het om werken uit het Westfries Museum gaat. Daarnaast is er ook een Oekraïense advocaat die de schilderijen via buitenlandse kanalen probeert af te zetten.
6 december 2015 Nieuws komt via de Telegraaf naar buiten dat de kunstwerken in Oekraïne zijn. Om 10.30 uur vindt de persconferentie plaats voor meer informatie en aandacht voor deze kunstroof en de hoop dat deze aandacht helpt de kunst weer terug te krijgen in Hoorn.

Netwerk

Op de persconferentie werd ook het netwerk gepresenteerd met de betrokken partijen van deze kunstroof.

-een overzicht van de belangrijkste betrokkenen bij de roofkunst in Oekraïne.

– een overzicht van de belangrijkste betrokkenen bij de roofkunst in Oekraïne.

Video Oproep Ad Geerdink

De huidige museumdirecteur Ad Geerdink probeert ook in een Engels gesproken video de bezitters van de gestolen kunst te overhalen mee te werken aan een terugkeer naar Hoorn.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post