Politiek reageert op drukte in haven door acht cruiseschepen

Reactie(s)
Hoorn ontvangt eerste riviercruiseschip

Wethouder Ben Tap tijdens de binnenkomst van de eerste riviercruiseschip van 2015.

HOORN – Wethouder Ben Tap heeft vanmiddag via een schrijven aan de raadsleden uitleg gegeven over de bezetting van de riviercruiseschepen in de Hoornse haven van zondag 12 april. Ook burgemeester Onno van Veldhuizen heeft de brief mede ondertekend. Vanwege harde wind en een onverwachts bezoek van een achtste riviercruiseschip lag de haven vol, dit tot ongenoegen van velen.

Geachte raadsleden,

Het is veel mensen opgevallen dat er op zondag 12 april veel riviercruiseschepen aanwezig waren in de Hoornse haven. Wij geven graag een toelichting op deze situatie.

Op zondag 12 april was er sprake van een ‘piekdag’ van de riviercruisevaart in Hoorn. Er was een volledige bezetting gepland; 3 schepen van 135 meter aan de Rouaanse Steiger, 2 schepen aan Steiger 1 en 2 aan het Houten Hoofd.

Er ontstonden 2 problemen:

Vanwege de zeer harde wind had één schip moeite om als tweede schip langszij afmeren aan Steiger 1. Door de zuigende harde wind heeft dit schip lichte schade met het eerste schip aan deze steiger gemaakt. Daarom is dit schip tijdelijk in de luwte van de haven bij het Houten Hoofd gaan liggen en op zijn schroef blijven draaien. Het schip was niet afgemeerd en kon zo nodig bij ander scheepsverkeer opzij gaan.

Een tweede probleem ontstond toen een 8e schip zich onverwachts melde. Hier was sprake van een misverstand over de reservering. De havenmanager heeft in overleg met havenmeesters een afweging moeten maken. Samen zijn zij tot de conclusie gekomen dat het voor de korte periode van 3 uur en ook het tijdstip van de dag (de meeste passagiers op de 4 schepen waren niet aan boord) mogelijk was om dit schip veilig als 4e schip af te meren aan de Rouaanse Steiger. Inmiddels is overleg met de reder geweest over de afstemming van de reserveringen, om een herhaling te voorkomen.

Het gaat hier om een zeer uitzonderlijke situatie. Het college realiseert zich dat wat gebeurd is niet geheel volgens de letter van de afspraken met de raad heeft plaatsgevonden, maar is van mening dat de havendienst wel naar de geest van deze afspraken heeft gehandeld. De uitgangspunten die de raad eind 2014 heeft vastgesteld zijn uiteraard onverminderd van kracht. Bij eventuele onverwachte gebeurtenissen blijft de veiligheid van de passagiers en de andere havengebruikers voorop staan en zullen altijd passende maatregelen gezocht worden.

Wij hopen op uw begrip en vertrouwen in deze,

Met vriendelijke groet,

Wethouder Ben Tap (EZ)
Burgemeester Onno van Veldhuizen

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post