Actiegroep bekladt standbeeld J.P. Coen; Doelwit meer VOC monumenten

Reactie(s)

HOORN – In de nacht van maandag op dinsdag hebben leden van actiegroep De Grauwe Eeuw het standbeeld van J.P. Coen beklad. Doelwitten van van de actiegroep zijn de VOC-monumenten die het ‘kolioniaal verleden verheerlijken’.

In de reactie van de actiegroep op facebook worden andere Hoornse monumenten als De Scheepsjongens van Bontekoe en de Halve Maen ook als doelwit genoemd. Het replica VOC schip is op dit moment bezig met een toer langs VOC steden en daarom niet in Hoorn. De actiegroep dreigt ook in andere plaatsen actief te zullen zijn.

De actiegroep meldt dit op haar facebookpagina:

Vanacht hebben leden van onze groep via een actie hun afschuw laten blijken van de koloniale verheerlijking waarmee Hoorn vol trots pronkt. Het standbeeld van JP Coen, de buste van Bontekoe, de scheepsjongens van Bontekoe en museum Halve Maen waren de doelwitten van deze actie.

JP Coen en Bontekoe waren twee massamoordenaars in dienst van de VOC en hebben hun koloniaal terreur losgelaten op o.a. de bevolking van Nederlands Indië. Sculptuur de scheepsjongens van Bontekoe is een verwijzing naar het gelijknamige jeugdboek waarin Bontekoe en diens massamoorden worden ‘white washed’ en zelfs geromantiseerd. Museum de Halve Maen is een replica van het VOC schip waarmee Henri Hudson Manhattan “ontdekte”, het begin van een bloedige kolonisatie van en genocide op de Lenape, de inheemse bevolking daar.

Wij vinden dat koloniale verheerlijking in deze tijd ongepast is en eisen dat Nederland stopt met dit soort verheerlijking en het echte verhaal over Nederlands’ koloniale mitsdaden gaat vertellen i.p.v. ze op te poetsen. Via deze koloniale verheerlijking worden roof van land, grootschalige roof van grondstoffen en genocide genormaliseerd

Dit is een van vele acties die door het gehele land zullen volgen.

 

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post