Gemeente Hoorn reageert op ‘gevaarlijk’ rubber in kunstgrasvelden

Reactie(s)

HOORN – Op woensdag 5 oktober besteedt het televisieprogramma Zembla aandacht aan het rubber dat bij kunstgrasvelden wordt gebruikt. Het materiaal, rubberinfill genoemd, is gemaakt van gemalen autobanden. Het zorgt ervoor dat het spelcomfort van een kunstgrasveld verbetert. Zonder dit materiaal is de kans op blessures aanzienlijk hoger. Dit meldt de gemeente Hoorn op haar website.

Hoorn gebruikt rubberinfill op de zeven kunstgrasvoetbalvelden. De gemeente geeft aan dat bij de keuze om dit materiaal te gebruiken het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leidend is geweest. In 2006 stelde het RIVM dat er van sporten op kunstgrasvelden die ingestrooid zijn met rubberinfill geen gezondheidsrisico’s te verwachten zijn. Het RIVM heeft haar standpunt in de afgelopen jaren hierover niet bijgesteld.

Onderzoek naar gezondheidseffecten

De Europese Commissie doet op dit moment onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van het gebruik van rubberinfill. Ook de VNG en KNVB hebben aangegeven onderzoek te willen doen. De resultaten van het onderzoek van de Europese Commissie worden waarschijnlijk in februari 2017 gepresenteerd.

Alternatieven

Er zijn alternatieven voor rubberinfill. In Nederland en Duitsland zijn in de afgelopen jaren kunstgrasvelden aangelegd met kurk als vulmateriaal. De kosten van kurk bij zowel de aanleg als bij het aanvullende onderhoud zijn aanzienlijk hoger.

Nieuwe velden in Hoorn

In Hoorn wordt in 2017 een aantal kunstgrasvoetbalvelden aangelegd. De gemeente Hoorn vraagt leveranciers om ook de mogelijkheden en meerkosten van kurk of een ander goed alternatief daarbij in beeld te brengen.

Bron: tekst via www.hoorn.nl

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post