Wending in zwemcarrière Bas Takken leidde tot Rio

Reactie(s)

WESTFRIESLAND/RIO – Westfriesland wordt in Rio de Janeiro tijdens de Paralympische Spelen vertegenwoordigd door de bekende Geert Schipper uit Spanbroek bij de triatlon en door Bas Takken uit Hoorn bij het zwemmen.

De 17-jarige Bas stond tot april van vorig jaar bekend als talentvol openwaterzwemmer. Hij werd indertijd gekozen tot Westfries sporttalent van 2014, dit bij de valide sporters! Zijn sportsituatie maakte echter een wending toen hij vanwege een scheefstaande voet na een officiële keuring werd geplaatst in de groep gehandicapte sporters met de lichtste beperking. Deze beperking betekent voor Bas dé kans om internationale ervaring op te doen. Paralympisch is de 400 meter de langste afstand; voor een openwaterzwemmer is dat een korte afstand. Alle trainingen zijn het laatste jaar gericht op deze afstand.

Drie wedstrijden

De centrale selectietrainingen in Amersfoort en de (inter)nationale reizen laten de laatste maanden een grote progressie zien.  Daarom mag deze jonge Horinees uitkomen op zondag 11 september op de 200 meter wisselslag; de serie zal gezwommen worden om 15.30 uur Nederlandse tijd. Op 13 september duikt Bas in het water voor de 100 meter vrije slag om 15.15 uur Nederlandse tijd. Tenslotte  komt Bas op donderdag 15 september uit op zijn favoriete afstand: de 400 meter vrije slag. Dit om 15.00 uur Nederlandse tijd. Op deze afstand hoopt Bas de finale, die zal plaatsvinden rond 22.50 uur, te halen.

“Het is duidelijk dat deze ontwikkelingen Bas een gouden kans bieden om ook in het openwater zwemmen beter te worden. Uiteindelijk liggen daar voor Bas zijn sportieve doelen. Het paralympisch traject is gelukkig voorlopig goed te combineren met de reguliere trainingen voor het ‘gewone’ openwater zwemmen en de nationale wedstrijden.”

Een clinic van Bas Takken (r) bij Schelpenstrand Hoorn

Volgen op Tv en streams

Bas Takken zal goed te volgen zijn via live beelden. De NOS maakt tijdens de Paralympische Spelen (tot en met 18 september) op televisie dagelijks twee programma’s. Op NPO 2 wordt van 19.20 tot 19.50 uur een magazine uitgezonden, waarin de sportieve gebeurtenissen van de dag op een rijtje worden gezet. Net als in de vorige edities zal Herman van der Zandt de presentatie op zich nemen. Om 07.30 en 08.30 uur wordt op NPO 1 een selectie uitgezonden van de hoogtepunten van de voorbije nacht. Via Nos.nl zijn vier livestreams beschikbaar.

Zowel Geert Schipper als Bas Takken zijn daar live te zien. Op www.paralympic.org wordt verspreid over dertien sporten 680 uur aan livesport uitgezonden, aangevuld met hoogtepunten van alle 22 sporten en de openings- en sluitingsceremonie. Per dag wordt er in totaal 72 uur aan sport uitgezonden, op vijftien verschillende kanalen. Ook via https://teamnl.org/paralympisch-teamnl is het paralympisch zwemtoernooi te volgen. Er is ook een handige app met hetzelfde programma.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post