Westfrisiaweg wordt geen N23 maar N194 en N307

Reactie(s)

WESTFRIESLAND – Tot nu toe heeft de provincie Noord Holland, de opdrachtgever van de aanleg van de nieuwe Westfrisiaweg, altijd gecommuniceerd dat de nieuwe weg tussen Heerhugowaard en Enkhuizen de N23 gaat heten. Straks, als de weg gerealiseerd is, wordt dit anders. Ten west van Hoorn N194 en vanaf Hoorn naar Enkhuizen N307.

Het westelijke gedeelte van de Westfrisiaweg, het gedeelte tussen Heerhugowaard en de A7 bij Avenhorn wordt de N194 en het oostelijk gedeelte van de A7 bij Hoorn-Noord tot aan Enkhuizen wordt de N307. Deze aanduiding krijgt ook de dijk Enkhuizen – Lelystad tot aan de aansluiting met de A6. Het huidige N302 ten noorden van Hoogkarspel, Grootebroek en Bovenkarspel (vanaf de Markerwaardweg richting Enkhuizen) wordt van N302 nu naar een langer N-nummer, namelijk N505.

De naamswijzigingen worden medio 2018 als het project is afgerond doorgevoerd. Het project blijft wel gewoon N23 Westfrisiaweg heten.

Weetjes

De N- van N307 staat voor ‘Nietautosnelweg’. De wegen met drie cijfers worden ook nog onderscheiden in belangrijke N-wegen (regionale hoofdverbindingen) en ‘minder belangrijke’ N-wegen. Minder belangrijke N-wegen hebben een hoger wegnummer (boven de 400), en dat wegnummer wordt niet op de bewegwijzering wordt vermeld. Lage wegnummers worden wel op de bewegwijzering vermeld geeft de provincie aan in haar laatste nieuwsbrief. Iedere provincie heeft zijn eigen reeks wegnummers. In Noord-Holland zijn dat voornamelijk de 2-serie (N241, N242, etc.) voor de belangrijke wegen en de 5-serie (N506, N507) voor de minder belangrijke wegen. Omdat de N 2-serie vol was, kreeg de weg tussen Heerhugowaard en Hoorn A7 de aanduiding N194.

Geen N23

Het Rijk heeft in 1991 plannen gehad om de verbinding Alkmaar-Hoorn-Lelystad-Zwolle op te waarderen. Deze weg zou dan nummer 23 krijgen, N23 dus, omdat het een Rijksweg zou worden. Het bleef echter  bij plannen. In 2005 zijn de plannen voor een betere Oost-West verbinding opgepakt door de regio. Vervolgens ontstond een samenwerkingsverband tussen de provincies Noord-Holland, Flevoland en Overijssel om het plan regionaal uit te voeren. De weg bleef echter wel de werktitel N23 houden, omdat het  zo bedacht  en bekend was. Omdat deze weg na realisatie niet in het beheer komt van Rijkswaterstaat kan het echter geen weg met twee nummers zijn. Daarom komen er nu andere wegnummers, aldus de uitleg van de provincie Noord Holland.

 

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post