Fietsen met Peter in Ronde van Spanje: Deel 1 ambities en verwachtingen

Reactie(s)

REGIO – Zaterdag begint de Ronde van Spanje met daarin twee Westfriezen. Jetse Bol uit Avenhorn en Peter Koning uit Venhuizen. Met Koning blikken we vooruit en terug op deze tot de top3 behorende wieleretappes. Dit in samenwerking met Fietsen met Peter.

 

Vandaag, deel 1: ambities en verwachtingen

Op 19 augustus start de Vuelta a España. In Nederland beter bekend als de Ronde van Spanje.
Na de Tour de France, is de Vuelta samen met de Giro (Ronde van Italië), de meest prestigieuze wielerkoers op onze aardbodem. Al vinden de Spanjaarden zelf de Vuelta een stuk belangrijker dan de Tour, dat terzijde. Mee doen aan een grote ronde (zoals de Tour, Giro en de Vuelta ook wel worden genoemd), betekent voor wielrenners de verandering van fietser naar wielrenner. Ook Peter Koning zal de komende weken deze verandering mee gaan maken, de komende weken kunt u elke dag zijn verhaal lezen.

Peter Koning, geboren op 3 december 1990 te Venhuizen. Peter weet wat het voor hem gaat betekenen om de Vuelta te mogen rijden, Peter; “Dit is een droom die uitkomt”.

Peter, zoon van Mary en John en broer van Frank, is van dorpsjongen de laatste jaren uitgegroeid naar globetrotter. Na drie jaar op Continentaal niveau (het derde hoogste niveau in het wielrennen) bij Metec Continental Cyclingteam, belande hij in 2015 bij het Australische Drapac Professional Cycling team, wat destijds actief was op het Procontinentale niveau (het tweede hoogste niveau in het wielrennen). Peter, erkend tijdrijder (Nederlands kampioen bij de junioren en bij de beloften), won zijn tot nu toe grootste koers in de Ronde van San Luis, door een bizarre ontsnapping solo af te ronden. Hij versloeg met maar liefst 1.37 voorsprong, grote namen als; Peter SaganFernando GaviriaNairo Quintana en Vicenzo nibali. Dit zette zijn naam definitief op de kaart.
Na het opgaan van Drapac in het Cannondale–Drapac team, stapte Peter over naar het Aqua Blue Sport team uit Ierland. Dit team heeft de ambitie om uit te groeien naar een UCI World Tour team (het hoogste niveau in het wielrennen) en durft deze ambitie ook uit te spreken. Aqua Blue is een marktplaats voor alles wat door trappers voortgeduwd wordt en wil het gat vullen tussen de consument en de retailers. De website is met name opgezet om deze twee dichterbij elkaar te brengen.
Rick Delaney is de grote motor achter het team, de uit Cork afkomstige zakenman heeft grote ambities met het team en ziet zijn renners als een grote familie die ook na het wielrennen kunnen blijven participeren in het Aqua Blue project.
Het is dan ook niet zo gek dat de organisatie van de Vuelta aan het team van Delaney een wildcard heeft toe gewezen (alle World Tour teams krijgen automatisch toegang tot alle grote rondes, de “kleinere” teams zijn afhankelijk van wildcards). De frisse en ambitieuze instelling van het Ierse team, wordt hiermee in het eerste jaar van zijn bestaan al beloond.

Terug naar Peter. Vader John vertelde eens dat Peter een grote interne motor heeft ontwikkeld door vroeger vaak op de skelter te zitten. John “Hij trapte vroeger wat af, en hard dat het ging!”. Vader John is dan ook apetrots dat zijn zoon naar de Vuelta gaat. Na de bekendmaking verschijnt hij op Instagram in een oranjegewaad met een Nederlandse en Ierse vlag; “Ben er klaar voor #Vuelta in pakken en weg wezen” staat er geschreven.

Uiteraard gaat Peter niet zonder verwachting en ambitie naar Spanje. Peter over zijn ploeg; “Wij zijn hier met een ploeg die met een aanvallende koersstijl wil gaan koersen, daar pas ik goed bij. Wij zullen proberen om ons elke dag als ploeg te laten zien, zowel in de sprint als bergetappes”.

Peter over zijn persoonlijke ambities; “Ik wil proberen een aantal keer mee te zitten in de juiste ontsnapping, als dit lukt, zal ik alles op alles zetten om te strijden voor een etappe overwinning.” Voor Peter is een koers van drie weken nieuw, toch kijkt hij hier niet tegenop, Peter; “Het zal heel zwaar worden, toch kijk ik er naar uit, ik heb er alle vertrouwen in dat ik drie weken op niveau kan blijven. Ik rij niet mee om de drie weken door te komen, ik zal er alles aan doen om kleur te geven aan mijn deelname”.

Binnen de ploeg heerst er een bepaalde trots, Peter; “Het is als ploeg ontzettend cool om dit mee te mogen meemaken, wij zijn dit jaar nieuw en worden direct uitgenodigd voor de Vuelta, dat betekent dat wij als ploeg goed op weg zijn. Het teambelang staat dan ook voorop”.

Peter over de ploegentijdrit; “Voor mij als tijdrijder is dat natuurlijk een prachtige start, de perfecte manier om in de flow te komen voor de rest van de drie weken”.

– MB

Tijdens de Vuelta zullen wij elke dag even babbelen met Peter, het verslag hiervan is ook te lezen op de Facebookpagina: Fietsen met Peter. Vragen aan Peter kunnen gesteld worden door middel van een reactie op deze pagina.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post