‘Meerdere aangiftes van oplichting bij verkoop auto of motor’

Reactie(s)

HOORN – Agenten van basisteam Hoorn waarschuwen voor mogelijke oplichting bij de verkoop van een auto of motor. De laatste tijd ontving de politie steeds meer aangiftes van oplichting. “Via deze wijze willen wij mensen waarschuwen voor het volgende:”

Via advertenties op internet worden auto’s en motoren verkocht. Er wordt een afspraak gemaakt voor een proefrit waarna er een verkoop plaatsvindt. Er wordt direct betaald via een app, waarbij de koper de verkoper vraagt zijn of haar rekeningnummer in te vullen.

De koper toont middels de app aan dat er genoeg geld op zijn rekening staat, waarna de transactie wordt voltooid en er te zien is dat het afgesproken bedrag in mindering wordt gebracht op de rekening van de koper.

Voordat de betaling plaatsvindt, wordt er door de koper eerder gevraagd bij welke bank de verkoper zijn of haar rekening heeft lopen. In bijna alle gevallen een andere bank dan waar de koper zijn rekening heeft lopen. Dit houdt in dat het geldbedrag namelijk na minimaal één werkdag pas op de rekening van de verkoper staat met de belofte dat de auto op naam wordt gezet van de koper. Vervolgens wordt de auto aan de koper meegegeven.

“Het bedrag zal morgen of overmorgen op mijn rekening staan”. Toch?

De daders checken van te voren welke bank de verkoper heeft, en geven daarbij aan zelf een rekening te hebben bij een andere bank zodat de verklaring “de transactie duurt minimaal een werkdag” logisch lijkt. Helaas komt het steeds vaker voor dat er uiteindelijk geen transactie heeft plaatsgevonden en de verkoper dus geen bedrag op zijn of haar rekening ontvangt.

Collega’s van de basisrecherche Hoorn: ‘Wees bij de verkoop van je auto/motor er zeker van dat het afgesproken bedrag ook daadwerkelijk op je rekening staat. Neem daarin zelf het initiatief. Stuur zelf een betaalverzoek bijvoorbeeld door midden van een “Tikkie”, of zorg ervoor dat je het geldbedrag fysiek in handen krijgen.

Basisteam Hoorn

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post