Programma Hoornse culturele weekend ‘Hoorn Kunst & Cultuur

Reactie(s)

HOORN –  Met de Hoornse Cultuurnacht op vrijdag 1 september wordt dit jaar de start van het culturele weekend ‘Hoorn Kunst en Cultuur’ ingeluid. Met een openingsvoorstelling in de Grote Kerk op het Kerkplein daarna gevolgd door een avondopstelling van diverse Hoornse cultuurinstellingen met gratis toegang en voorstellingen.

Zaterdag en zondag zijn er nog meer voorstellingen, workshops en de kunstmarkt in de Hoornse binnenstad. Zowel de cultuurnacht als de voorstelling is een gezamenlijk productie van alle Hoornse cultuurinstellingen die zich sinds vorig jaar hebben verenigd in het platform Cultuur Hoorn. Bekijk  hieronder de uitgebreide programmering van alle drie de dagen.

Samenwerking

Tijdens de Cultuurnacht Hoorn wordt ook een start gemaakt met het gezamenlijke webportaal waarop alle deelnemende cultuurorganisaties vanaf die dag te vinden zijn. “De unieke meerwaarde van deze website is dat alle deelnemers via zogenaamde Narrow Casting het gezamenlijke aanbod gaan communiceren via schermen op al hun locaties. Dit maakt de samenwerking op unieke wijze zichtbaar. Het is een belangrijk stap om cultuurstad Hoorn in de toekomst te behouden en te verstevigen,” aldus de organisatie.

Programma

VRIJDAG 1 SEPTEMBER 2017

Openingsavond
19.00 – 00.00 uur  •  Hoornse Cultuurnacht
In de Grote Kerk is de feestelijke opening van het culturele weekend en het nieuwe culturele seizoen. Overal in de stad gratis culturele activiteiten tot middernacht. Laat je verrassen!

• WESTFRIES MUSEUM – Sneak preview van het boeiende tentoonstellingsprogramma 17/18 met speciale aandacht voor de najaarstentoonstelling ‘Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland’.
• OP ROET – Theatrale en muzikaal intermezzo in het Philipsgebouw.
• HOTEL MARIA KAPEL – Tentoonstelling I Deleted Your Picture, met nieuw werk van de videokunstenaar Belit Sagˇ in een door architect Merve Bedir vormgegeven installatie.
• MUSEUM VAN DE 20E EEUW – Alle zalen van het museum zijn vrij toegankelijk. Ook de 40 jaar Star Wars expositie is nog te bekijken.
• SCHOUWBURG HET PARK – Een kijkje achter de schermen. Rondleidingen door het theater, kleedkamers, zalen en langs techniek.
• VUE HOORN – Bekijk de ‘machinekamer’ van de bioscoop en ontdek het grote mysterie van Licht- en Projectietechniek… wat zien we eigenlijk echt?
• BIBLIOTHEEK HOORN – Zandstorm brengt een spannende zandvertelling ‘Drijfijs’ met zandtekenaar Sylvia Wybenga inclusief verteller, zang en muziek. Afgewisseld door inspirerende muzikale optredens van MUZIEKSCHOOL BOEDIJN.
• CINEMA OOSTEREILAND – Vanaf 20.40 uur voorpremièrefilm in zaal 1. Gratis reserveren noodzakelijk via website of aan de kassa.
• MANIFESTO – Vanaf 20.30 uur muziekoptredens onder genot van hapje en drankje inclusief toegang tot de fototentoonstelling van Hoornse muzikanten.
• THEATER HET PAKHUIS – 19.00 tot 21.30 uur: workshop waarin een speciale minivoorstelling wordt gemaakt door de deelnemers. Zie voor meer info de website  Duur ongeveer 15 minuten. 21.30 uur:  wereldpremière van de voorstelling, die daarvoor door de deelnemers zelf is gemaakt. Docent en maker: Janna de Lathouder.  De bijdrage voor deelnemers is 10 euro. Max 18 deelnemers en de leeftijd 16+. Opgeven via info@pakhuishoorn.nl
• DE BOTERHAL – De woorden vliegen om je oren, beroeren je hart en toveren een glimlach waar je dat niet mogelijk acht. Met o.a. Charley el Razino (dichter) en Hilde Anna de Vries (poëet).
• VERENIGING HET CARILLON – Bezoek de Grote Kerk, beklim onder begeleiding van een gids de toren en kom meer te weten over de historie van de toren en het carillon.
• NIEUW WERK IN DE GROTE KERK – Ga deze avond (v.a. 20.30 uur) of zaterdag en zondag ook een kijkje nemen op de bovenetage van de Grote Kerk. Hier presenteert een nieuwe lichting jonge Hoornse kunstenaars zich met hun expositie ‘Wat staat ons te wachten’.

ZATERDAG 2 SEPTEMBER 2017

10.00-11.30 uur  •  Theater het Pakhuis
Workshop zang Marieke van Diepen op basis van CVT zangtechniek. Dit is de eerste workshop uit een serie van 4, allemaal op de zaterdagmorgen in Het Pakhuis, t.w.16 sept., 30 sept. en 14 oktober. Daarnaast zing je in een groep met het mooiste, magische zangrepertoire uit Noorwegen. Geef je op via info@mariekevandiepen.nl  De kosten voor alle 4 workshops zijn 50 euro.
12.00 – 17.00 uur  •  Open Atelier Route
Door de hele stad heen zijn op 2 en 3 september de kunstenaarsateliers geopend. Een overzicht van werk van deelnemende kunstenaars wordt geëxposeerd in De Boterhal, waar ook een folder verkrijgbaar is met de verschillende locaties. De exposite in de Boterhal is te zien tot 10 september.
12.00-17.30 uur  • Theater het Pakhuis 
Vanaf dit tijdstip zijn er openbare en vrij toegankelijke repetities uitgevoerd door verschillende groepen, die al dan niet in Het Pakhuis al repeteren. O.a. Het Gezelschap.
12.00-17.00 uur  •  Hoorns Paviljoen in Grote Kerk
Expositie ‘Wat staat ons te wachten’ van de nieuwste lichting Hoornse kunstenaars.
16.00 uur  •  Hoornse Havenconcerten
Strijkersensemble Fancy Fiddlers bestaat uit jonge talenten van 6 tot 19 jaar die onder leiding van vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek overal podiumervaring op komen doen. Ze speelden al door heel Europa en zelfs in China. Deze keer mogen een paar talenten van Muziekschool Boedijn meedoen!
20.00 uur  •  Hoornse Havenconcerten
De rietblazers van Calefax nemen maar liefst twee extra solisten mee: de jonge Belgische sopraan Katrien Baerts, zeer bedreven in opera en klassiek repertoire, en de ervaren pianist Cor Bakker, die juist in het lichtere repertoire naam heeft gemaakt. Het wervelende, gezamenlijk slotstuk is bijzonder genoeg van de Syrische componist Kinan Azmeh.
21.30 uur  •  Hoornse Havenconcerten
Dé band met Klezmermuziek in Nederland is Di Gojim & Friends. Dertig jaar geleden gestart en inmiddels vele voorstellingen en buitenlandse tournees verder. Als speciale gast komt zangeres Alysia van Horik haar dijk van een stem laten horen in de Karperkuil. Wereldmuziek van topklasse!

ZONDAG 3 SEPTEMBER 2017

12.00-17.00 uur
• Kunstmarkt
Op zondag is het weer tijd voor de grote Kunst- en Cultuurmarkt. En groot is dus écht groot. Een lang lint van kramen en stands neemt bezit van de hele binnenstad. Het aanbod is overweldigend en enorm gevarieerd. Van de hoogste cultuur tot de kleinste kunst: het is ergens op de markt te vinden.
• Kunstenaarsplein Montmartre
Op het gezellige kunstenaarsplein Montmartre is het goed toeven, kijken, meedoen en misschien ook kopen. De Blauwe Schuit, het centrum voor kunsteducatie, heeft een gevarieerd aanbod korte workshops en geeft zelfs een lezing kunstgeschiedenis.
• Cultuurmarkt
Op de Cultuurmarkt kun je vervolgens je licht opsteken bij alle culturele instellingen die zich hier presenteren. Haal het nieuwe programmamagazine van Schouwburg het Park en pak de folder van Vereniging Oud Hoorn en Theaterkerk Wadway mee. Zo mis je niks!
•  Hoorns Paviljoen in Grote Kerk
Expositie ‘Wat staat ons te wachten’ van de nieuwste lichting Hoornse kunstenaars.
• YoungArt
Natuurlijk is de Rode Steen weer het domein van de kinderen.  YoungArt biedt workshops en andere activiteiten voor de jongsten. Ook het Westfries Museum, SKH, De Blauwe Schuit, Bibliotheek Hoorn en Muziekschool Boedijn zullen hier aanwezig zijn. Het thema van Young Art is dit jaar ‘Magische Sprookjes’. Er loopt een tovenares rond die op zoek is naar verhalen en geheimen van kinderen en volwassenen. Ook pottenbakker Bareldo is er wegens groot succes weer en op het plein worden grote, magische bellen geblazen door La Belle Dame. Ondertussen kunnen de ouders even genieten op een terrasje. Kom gezellig langs.
• Open Atelier Route
Door de hele stad heen zijn op 2 en 3 september de kunstenaarsateliers geopend. Een overzicht van werk van deelnemende kunstenaars wordt geëxposeerd in De Boterhal, waar ook een folder verkrijgbaar is met de verschillende locaties. De exposite in de Boterhal is te zien tot 10 september.

12.30-16.20 uur
•  Theater het Pakhuis
12:30-12:45 uur    Stef Pits preview programma. Zie ook de website van Het Pakhuis.
13:00-14:30 uur   De klapper van het weekend de MasterClass van Hans Kesting .
14:45-15:00 uur    Stef Pits preview programma
16:00-16:20 uur   Voor de tweede keer de presentatie van de op vrijdag gemaakte minivoorstelling ‘Sneeuwwitje en de zeven hoofdzondes’

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post