SJAAK GROSTHUIZEN 18 mei 2013 – Feestje nodig?
Wij vieren dit weekeinde de 65ste verjaardag van mevrouw Grosthuizen. Dat is een uniek moment, dat weliswaar net zo uniek is als alle verjaardagen daarvoor, maar dit keer verandert ook, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, de inkomenssituatie. We vieren het iets uitbundiger dan andere verjaardagen. Dat loopt in de papieren. Ik mag bij elke boodschappenronde mee om de boodschappenkarrenvrachten af te rekenen en dan heb ik moeite om de zorg van mevrouw Grosthuizen of het allemaal wel genoeg is te delen. Maar ja, je wordt maar één keer 65.
Als tante Mien langs zou komen, was mijn moeder koortsachtig in de weer het hele huis goed aan kant te hebben. Ik had toen nauwelijks beeld van een huis dat aan kant was. Ik heb het nu nog nauwelijks, maar ik beleefde toen en dat deed ik ook de afgelopen dagen dat zoiets veel gedoe is. Als er visite dreigt te komen, dan zorgt de vrouw voor een opgeruimd nest. Dat zit heel diep. Een soort oergevoel. Uiterst belangrijk daarbij hoort ook dat je tijdens de visite net doet of er niets aan de hand is. Het ziet er hier altijd zo uit.
Wij hebben op de school waar ik werkte een paar keer het geluk gehad dat er een levensechte staatssecretaris langs kwam. De tante Mien van het onderwijs. Voorafgaand aan dat bezoek werd een hoop werk verzet. Zelfs vanuit het bestuur werd gecontroleerd of de school wel goed aan kant was.
Ook wanneer er voor een stad als Hoorn hoog bezoek aanstaande is, dan gaat de boel aan kant. Er worden zaken georganiseerd die uiterst nauwkeurig luisteren. Onze koning en koningin komen de volgende maand even langs wippen. Twintig volle minuten van officiële exclusieve koninklijke aandacht. Hoe vaak zal dat nog gebeuren? Het leuke is dat wij er als gewoon onderdaan ook nog even getuige van mogen zijn. Ze komen ook even voor ons! Dat is bijzonder.
Nu is het zo dat dit hoge bezoek een hoop geld kost. Het koninklijk paar krijgt natuurlijk al langs andere weg een vorstelijke beloning, maar ons aandeel in de feestvreugde is duur. We moeten op eerbiedige afstand worden gehouden en er is een podium nodig zodat iedereen wat kan zien en horen. Alles bij elkaar 80.000 euro. Is dat veel? Ja, dat is veel. Is dat teveel? Kweenie. Wanneer het tegenhouden van dreigende Facebookfeestjes zoveel kost, dan hoop je dat het verhaald kan worden op de organisatoren. Wanneer wij een voetbalclub in de eredivisie zouden hebben, dan waren we jaarlijks een veelvoud van dat bedrag kwijt omdat voetbal en rotzooitrappen nationale sporten zijn. Je moet het bedrag afzetten tegen wat je ervoor terug krijgt.
Amsterdam kreeg een voetbalfinale in huis met twee niet-Nederlandse ploegen. Kostte 500.000 euro en dat vonden ze daar elke cent waard, omdat Amsterdam even het centrum van de kosmos mocht zijn. Dat is reclame voor de stad en op zo’n grote schaal schijnt dat een koopje te zijn. Wordt Hoorn door het koninklijk bezoek even het centrum van de kosmos en omstreken? Nee natuurlijk niet, maar voor een flinke handvol mensen voelt dat wel even zo.
Er zijn omroepbonzen die Anouk een hoge plaats gunnen in de finale maar tegelijk stilletjes hopen dat ze niet nummer één zal worden. Is hun nationale trots daarmee onvoldoende gestreeld? Daar gaat het niet om. Het winnende land organiseert en betaalt het muzikale feest in het volgende jaar. Vijfendertig miljoen.
Een Hoorns feestje kost 80.000 euro. Samir Bashara van GroenLinks weet wat je daarmee allemaal kunt doen. Hij weet ook ongeveer wat je dus nu niet meer kunt doen. Dit is volgens hem een feestje dat je dan maar beter niet kunt vieren. Hij klinkt ontzettend of hij gelijk heeft. Juist in deze tijd dat er zoveel andere leuke dingen niet meer kunnen gebeuren, moet je je geld verstandig uitgeven. Hoeveel kost eigenlijk de intocht van Sinterklaas? Voor hem hoeven we de stad niet aan te vegen. De man op het paard kent Hoorn allang als stad die nog niet aan kant is. Zullen we de wereld laten weten dat Hoorn te arm is om een koningspaar te ontvangen? Zullen we om de koning in de stad te krijgen, gewoon wachten op een grote ramp? Dan betalen we helemaal niks voor zijn bezoek.
Misschien kan het feestje nog iets kleiner en dan vragen we Levent Helespe van Fractie Tonnaer om er een schilderijtje van te maken. Hij krijgt daar nu alle tijd voor.
De verjaardag van mevrouw Grosthuizen was geweldig. Zij had een feestje verdiend. Mijn enige zorg is nu: was het wel uitbundig genoeg?