HOORN – Op vrijdag 14 juni 2013 komen koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Hoorn. Dit in het kader van hun tour langs alle provincies. In Hoorn staat hen een warm welkom te wachten, met als rode draad aandacht voor Hoorns talent, van vroeger en van nu.
13:00 uur Inluidend voorprogramma
Voor het bezoek van het koninklijk paar worden er beelden vertoond van eerdere koninklijke bezoeken aan Hoorn, evenals een live-registratie van het bezoek aan Enkhuizen. Daarnaast zal dirigent Wouter Hakhoff samen met het publiek het muzikale welkom voor het koningspaar instuderen.
14:45 uur Aankomst koninklijk paar op het Grote Oost
Bij aankomst op het Grote Oost zullen alle klokken in de Hoornse binnenstad beieren. Hierna loopt het paar via een rode loper circa 200 meter naar de Roode Steen. Op dit intieme en centrale plein, knooppunt van zes straten en stegen, is Hoorn ontstaan en vanuit dit plein heeft Hoorn zich ontwikkeld. Het plein, omzoomd door terrassen, wordt gedomineerd door twee van de mooiste monumenten van Hoorn: De Waag (1609) en het imposante Statencollege (1632). Het rijk versierde Statencollege, nu Westfries Museum, werd gebouwd voor de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Statenkwartier.
Het paar loopt langs een soort ‘tableau vivant’ van markant Hoorns talent uit verleden en heden:
Agatha van Foreest
De wandeling over de Grote Oost begint bij het Foreestenhuis (nummer 43). Het huis, is in 1724 gebouwd in Lodewijk XIV-stijl door Nanning van Foreest. Nanning van Foreest was burgemeester van Hoorn en bewindhebber van de West-Indische Compagnie en verreweg de rijkste man van Hoorn. Op de stoep van Foreesthuis staat 14 juni (de wederopstandig van) Agatha van Foreest, ook wel de lady Chatterley van West-Friesland genoemd. Deze puissant rijke weduwe en moeder van 9 kinderen, sloeg vele aanzoeken af en begon als 38-jarige schoonheid een affaire met haar huisknecht en zorgde daarmee voor een groot schandaal. Haar minnaar was niet alleen bijna tien jaar jonger, maar als Rooms Katholiek ook nog eens van het verkeerde geloof. Zij volgde haar hart en trouwde haar Jan. Wat tijdgenoot en schijfster Betje Wolff de verzuchting ontlokte: Wat is dat een heldin, zij durft gelukkig te zijn.
De scheepsjongens van Bontekoe
De meest gefotografeerde jongens van Hoorn komen, tot leven ter hoogte van Grote Oost nummer 31/33 . Rolf, Hajo en Padde vertrokken in 1618 onder leiding van schipper Willem IJsbrantsz Bontekoe met de Nieuwhoorn naar Batavia. De gevaarlijke reis vol tegenslagen vormde de inspiratie voor het beroemde boek van Johan Fabricius, dat tientallen herdrukken beleefde. Hoezeer het boek nog altijd tot de verbeelding spreekt blijkt wel uit het feit dat het op zijn beurt de inspiratie vormde voor onder meer een musical (2003) en een film (2007).
De ontdekking van Kaap Hoorn
In 1615 vertrokken Willem Cornelisz Schouten en Jacob Lemaire met hun schepen De Eendracht en De Hoorn uit de haven van Hoorn om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken en zo het VOC monopolie te omzeilen. In een zee-arm bij Argentinië strandde de reis van De Hoorn. Bij het schoonbranden van de scheepsromp vloog het schip in brand en explodeerde het. De Eendracht zette de reis voort met de gehele bemanning van de twee schepen en rondde daarbij op 29 januari 1616 Kaap Hoorn en bereikte via straat Lemaire Jacatra, het latere Batavia. De naam Hoorn en Kaap Hoorn zijn daarmee voor altijd met elkaar verbonden. In 2016 viert Hoorn 400 jaar Kaap Hoorn.
Tussen 2004 en 2006 hebben Nederlandse en Argentijnse onderwaterarcheologen op de bodem van de Deseado zee-arm definitief het bewijs van het hier vergane schip De Hoorn gevonden. Ter hoogte van Grote Oost nummer 23 zijn de initiatiefnemers van deze Nederlands-Argentijnse expeditie te zien met een deel van hun uitrusting: maatschappelijk ondernemer Rene Rentinck en Martijn Manders, maritiem archeoloog van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
Anna Verschoor
Op nummer 13 staat de Hoornse musicalzangeres Anna Verschoor. Zij speelde onder meer de rol van Anna Dekker in “1953 De musical” en de familietheatervoorstellingen van theater Karel de Kok en Thomas en de schat. Anna Verschoor draagt 14 juni een speciaal voor haar ontworpen jurk van het jonge Hoornse modetalent Ute Lever Jentsch. De in Duitsland geboren Jentsch kwam in 2002 in Hoorn wonen en heeft samengewerkt met de couturiers Paul Schulten, Mart Visser en Edgar Vos. Het thema van de jurk is Hoorn. Met zijn mooie gebouwen en rijke historie is de stad voor Ute een oneindige inspiratiebron. Ook kon zij haar liefde voor historische kleding goed kwijt in deze creatie.
Sepher Maghsoudi
De internationaal doorbrekende jonge Hoornse couturier Sepher Maghsoudi presenteert zijn voor deze gelegenheid gemaakte creatie bij huisnummer 7. De in Teheran geboren Sepher kwam als 12-jarige naar Hoorn. Edgar Vos was zijn grote leermeester. In 2012 won hij de Amsterdam Fashion Award. Zijn ontwerpen waren in diverse internationale modebladen te zien, zoals Vogue Italy en Uptime Magazine. Bekende Nederlanders als Eva Simons, Kim Feenstra en Edsilia Rombley schitterden in zijn creaties. Sepher wil de Nederlandse vrouw meer glamour geven. Op 14 juni is zijn model de Hoornse Sarah Sterk, eerder dit jaar gekozen tot Miss West-Friesland 2013.
Vanaf Grote Oost nummer 13 zullen trompettisten uit de eerste verdiepingen van de panden aan het Grote Oost en de Roode Steen hangen om een groots muzikaal welkom op de Roode Steen in te leiden.
14:55 uur Muzikaal en visueel spektakel op de Roode Steen
De Roode Steen vormt het hoogtepunt van het koninklijk bezoek aan Hoorn. Het koningspaar betreedt een podium. Hier krijgen zij een waar muzikaal en visueel spektakel aangeboden. Onder de bezielende leiding van de Hoornse componist en dirigent Wouter Hakhoff brengen publiek, jonge musici en 300 basisschoolleerlingen een muziekstuk, met als rode draad de kracht van Hoorn. Iedereen die aanwezig is op de Roode Steen is onderdeel van de krachtige muziekvoorstelling. De inspiratie voor de voorstelling is gehaald uit het feit dat Hoorn ontstaan is op de plek waar straks het koningspaar over het Rode Steen zal uitkijken. De Gouden Eeuw, het Hoornse Hop, historische schepen en gebouwen, de West-Friese Omringdijk, ze zullen allemaal langskomen. Zo’n 3.000 kleurige linten zullen de voorstelling visueel ondersteunen Het Westfries Museum zal op unieke wijze als decor dienen van de totaalcompositie op het plein, met als onderdeel prachtige live-projecties die op het pand verschijnen.
15:00 uur Ereronde koningspaar
Het koningspaar loopt via een looproute door het publiek richting het West. Hier vertrekken zij per bus langs de Westerdijk en het Keern richting Zaandam.
15:30 uur Feestelijk programma tot 19:00 uur
Tot 19:00 uur kunnen inwoners en bezoekers nagenieten van een feestelijk na-programma met muzikaal Hoorns talent, waaronder Tim Knol. Dit programma wordt op een later moment nader bekend gemaakt.