HOORN – De Gemeente Hoorn kondigde onlangs aan dat het strenger gaat controleren op heling. Want hoe moeilijker een dief zijn buit kan verkopen hoe minder aanlokkelijk het wordt om te stelen. Gemeente Hoorn, Politie en het openbaar ministerie controleren daarom extra bij professionele aanbieders van tweedehands goederen. Maar hoe gaat een winkel in tweedehands goederen hiermee om?
Eerlijk inkopen
Used Products heeft meerdere vestigingen in Nederland en ook één in Hoorn. De winkel koopt gebruikte spullen van consumenten en verkoopt deze weer door. Jeffrey van Eenennaam is vestigingsmanager van deze winkel en schrikt niet van de extra aandacht op heling. Eenennaam: “Wij zijn altijd heel alert op heling. In de loop van de tijd weet je of de persoon die voor je staat eerlijke spullen aanbiedt.” Daarnaast geeft hij aan dat net als bij consumenten die iets tweedehands kopen de reden van verkoop en de prijs van het product moet kloppen. “Alleen dan koop je te goede trouw in.”
Politie kan meekijken in database
Een extra stap om heling tegen te gaan is dat elke verkopende klant zich moet legitimeren. Hierdoor kunnen goederen via een database aan personen gekoppeld worden. “Deze database is 24 uur per dag realtime vanaf het politiebureau in te zien door de politie. Ook zijn er online databases met registers voor gestolen fietsen en stopheling.nl waar je serienummers kunt controleren. Kortom wij doen er alles aan om heling zo goed als mogelijk uit te sluiten.”
Verkopen toename
Jeffrey van Eenennaam ziet een stijging in de verkopen. “Wij zijn bekender geworden en mensen weten ons daardoor ook beter te vinden. Ook op tv is er meer aandacht voor tweedehands spullen. Daarnaast verkopen wij goede en diverse soorten waren voor een aantrekkelijke prijs. Zeker interessant voor mensen die krap bij kas zitten.”
Interview
Zaterdag 26 juli was Jeffrey van Eenennaam te horen in het ondernemersprogramma Westfriesland in Bedrijf op Radio Hoorn. In dat interview vertelde hij over de manieren van goed inkopen en het tegengaan van heling.