HOORN – Het college van Hoorn en Intermaris willen een proef starten met buurtbemiddeling door inwoners. Inwoners krijgen een opleiding om als bemiddelaar te kunnen optreden bij burenconflicten. De proefperiode is drie jaar. De raadscommissie bespreekt op 6 november het voorstel. Op 25 november neemt de gemeenteraad hierover een besluit.
Burenruzies
Gemeente, politie en Intermaris krijgen regelmatig verzoeken om een bemiddelende rol te spelen bij burenruzies. Vaak zijn de conflicten dan al uit de hand gelopen. Met de inzet van buurtbemiddelaars krijgen inwoners de mogelijkheid om eerder het gesprek aan te gaan met hun buren onder begeleiding van een onpartijdige bemiddelaar. In veel gevallen voorkomt dit erger. In andere gemeenten zijn al goede ervaringen opgedaan met de inzet van inwoners die opgeleid zijn tot buurtbemiddelaars. Uit die ervaringen blijkt dat ongeveer de helft van de burenruzies kan worden opgelost door buurtbemiddeling.
“Het past bij de gedachte dat we samen met inwoners willen werken aan een leefbare stad. Hiermee ondersteunen we betrokken bewoners die iets willen doen om een ander te helpen. We verwachten dat het prettiger wonen wordt als burenruzies eerder worden opgelost. In eerste plaats voor de betrokkenen zelf, maar ook voor de omgeving,” -Wethouder Michiel Pijl
Leefbaarheidsfonds
Stichting Netwerk verzorgt de opleiding van de bemiddelaars en bepaalt of ze ingezet kunnen worden. Het college en Intermaris willen de kosten van de proef betalen vanuit het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Hoorn en Intermaris. De proef duurt drie jaar en de kosten voor de coördinatie en de opleiding van de vrijwilligers zijn 135.000 euro. Op 6 november bespreekt de raadscommissie het voorstel.
Buurtbemiddeling wordt niet ingezet als er sprake is van drank- en drugsoverlast, of als er sprake is van geweld of crimineel gedrag. Een belangrijke voorwaarde is dat beide partijen bereid zijn om in gesprek te gaan.