HOORN – B en W van Hoorn hebben besloten een omgevingsvergunning te geven voor de verplaatsing van het LED scherm op Oostereiland. De vergunning betekent dat het huidige videoscherm op palen voor het gebouw kan komen te staan, op 40 centimeter van de gevel waar het scherm nu hangt. Er is een andere plek voor het scherm nodig, omdat de vereniging van eigenaren van het gebouw niet wil dat het scherm aan het gebouw hangt.
De vergunning voor het huidige LED scherm is uit 2012. Cinema Oostereiland en het Museum van de Twintigste Eeuw maken er gebruik van voor reclame over hun activiteiten. De eigenaar van het pand, de vereniging van eigenaren, wil niet dat het scherm aan de gevel hangt. Daarom is gezocht naar een alternatief. In afwachting daarvan mocht het huidige bord blijven hangen.
Positief advies Welstand
De nieuwe plek, waarvoor nu vergunning is verleend, is een scherm op 40 centimeter van de huidige plek op vrijwel dezelfde hoogte op een constructie van palen. Het scherm is tevens een kwart slag gedraaid ten opzichte van de huidige situatie: verticaal in plaats van horizontaal. De aanvraag voor de vergunning is onder meer beoordeeld op de ruimtelijke inpassing. Het gaat dan onder andere over de invloed van het LED scherm op de monumentale status van het Oostereiland en op het straat- en bebouwingsbeeld in een beschermd stadsgezicht. Belangrijk bij deze beoordeling is het positieve advies van de Commissie voor Monumenten en Welstand.
Lichtsterkte
Ook de mogelijke lichthinder van het scherm voor omwonenden is beoordeeld. Daarvoor is een lichthinderrapport opgesteld en is gebruik gemaakt van de richtlijnen van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde. Daaruit zijn drie voorwaarden naar voren gekomen voor de vergunning. Die gaan over het percentage witlicht (maximaal 50 procent). Verder mag het beeld niet meer dan vier keer per minuut veranderen. Ook mag het scherm niet aan tussen tien uur ’s avonds en tien uur ’s ochtends.
Geen verplichting tot verplaatsing
Hoewel de gemeente nu vergunning voor verplaatsing heeft verleend, kan de gemeente de aanvrager niet verplichten ook daadwerkelijk tot verplaatsing over te gaan. De vergunning voor de huidige plek is immers nog steeds geldig. Alleen de vereniging van eigenaren kan via een civiele procedure de eigenaar van het scherm sommeren het scherm weg te halen.
Wethouder Ronald Louwman van ruimtelijke ordening wil, nu er een goedgekeurd alternatief is voor het scherm, over beide opties overleggen met de vereniging van eigenaren. ‘De vraag is wat de vereniging van eigenaren nu eigenlijk opschiet met een verplaatsing naar een plek 40 centimeter van de huidige plek. In feite jaag je nu de aanvragers op kosten, terwijl het effect voor de eigenaren van het pand minimaal is.’
[google-map-v3 width=”620″ height=”250″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Oostereiland, Hoorn{}1-default.png” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]