REGIO – Met een ferme druk op de knop komt het water in de sluis van waterberging Drachterveld op peil: de heren Ruppert, Wagenaar, Mantel en Zwaan namen namens de gemeenten Hoorn en Drechterland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Recreatieschap Westfriesland de vaarroute Drachterveld gisteren officieel in gebruik. Daarmee is Bangert en Oosterpolder, de laatste nieuwbouwwijk van Hoorn, aangesloten op het West-Friese vaarroutenetwerk. Het project is aangelegd door de VBK groep.
Kroon op het werk
Deze dag wordt tevens afscheid genomen van het huidige bestuur van het Recreatieschap Westfriesland. Dit bestuur is in zijn bestuurstermijn van grote waarde geweest voor de recreatie in West-Friesland. Piet Zwaan, oud-voorzitter van het Recreatieschap Westfriesland, kijkt dan ook met gepaste trots terug op de bestuursperiode. Het project vaarroute Drachterveld is een kroon op het werk van het oude bestuur, een schitterend cadeau aan de West-Friese bevolking en een sprekend voorbeeld van regionale samenwerking.
Drachterscheg
Het project kent een lange voorgeschiedenis. Al in 2007 tekenen de gemeenten Hoorn en Drechterland, het hoogheemraadschap en het Recreatieschap de Intentieverklaring voor de uitvoering van het integrale project Drachterscheg uit het Landschapsplan West-Friesland, waar de vaarroute Drachterveld onderdeel van is. De vaarroute bevindt zich tussen de Noorderdracht en de Dr. Wijtemalaan. In de vaarroute zijn een sluis, een doorvaarbare klepstuw en verschillende vaarduikers aangelegd, waardoor de wijk Bangert-Oosterpolder en de doorvaarbare waterberging aansluiten op het vaarroutenetwerk in West-Friesland.
De combinatie van de vaarroute, de waterberging en recreatieve voorzieningen als fiets- en wandelpaden en een tunnel onder het spoor is een aanwinst in het West-Friese landschap.
Afvoer waterberging
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is een belangrijke partij in dit project. Voor de functionaliteit van de waterberging Drachterveld diende de waterloop tussen de Noorderdracht en de Dr. Wijtemalaan te worden opgewaardeerd. Dankzij de bereidheid van het hoogheemraadschap om de waterloop niet alleen geschikt te maken voor de wateraan- en afvoer voor de waterberging Drachterveld, maar ook voor de recreatievaart, kon werk-met-werk worden gemaakt en de vaarroute Drachterveld worden gerealiseerd.
Financiering
Met het project is een bedrag gemoeid van circa 1,8 miljoen euro, waarvan een zeer groot deel wordt gedragen door het hoogheemraadschap. Daarnaast is er subsidie gekregen van de provincie Noord-Holland en zijn er bijdragen geleverd door de gemeenten Hoorn en Drechterland. Na realisering dragen het Recreatieschap en het hoogheemraadschap samen zorg voor het onderhoud.
Door noodzakelijke overheidsbezuinigingen was de haalbaarheid van het plan lange tijd onzeker. De gemeente Hoorn heeft de uiteindelijke voorbereiding, aanbesteding en uitvoering begeleid. Dat de vaarroute er nu is, is een bewijs dat samenwerking voor mooie resultaten kan zorgen.
Social Return
De gemeente Hoorn wil meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk krijgen. Bij grotere werken stelt de gemeente als eis, dat 5% van de aanneemsom aan social return besteed moet worden. Bij de aanbesteding van de vaarroute gold deze eis nog niet, maar is social return wel als wens gevraagd. VBK geeft hier invulling aan door twee mensen zonder werk voor het project in te zetten en een leerling van de beroepsbegeleidende leerweg. Hiermee besteden zij zelfs 10% aan social return. Dankzij deze aanpak krijgen deze mensen een kans hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.