KOEDIJK – Tijdens het duikongeval in het Noord-Hollandse Koedijk op 4 augustus, waarbij een Heerhugowaardse brandweerduiker om het leven kwam, zijn zowel menselijke als organisatorische fouten gemaakt. Dat concludeert de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie).
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord beraadt zich als werkgever op basis van de brief op maatregelen om de duikteams in Noord-Holland Noord veiliger te laten werken. Voor de veiligheidsregio staat vast dat de duikers met de beste bedoeling hun werk hebben gedaan.
Kritiekpunten
Bij de eerste reddingsduik werd het slachtoffer succesvol bevrijd. Bij de duiken die daarna plaatsvonden heeft de inspectie kritiekpunten geconstateerd. Eén van de kritiekpunten is dat duikinzetten niet structureel worden geëvalueerd en geregistreerd. Verder leek het duikteam zich onvoldoende bewust van de risico’s. De inspectie meent dat de betrokken werknemers onvoldoende voorlichting of instructie van de werkgever hebben gekregen.
Paraat
Ook in de uitvoering van de duik zelf constateert de Inspectie SZW fouten. Een duikteam hoort paraat te staan om te hulp te kunnen schieten en bij het te water gaan dienen duikflessen volledig gevuld te zijn. De leiding vervulde haar taken niet zoals had gemoeten, constateert de Inspectie. Ze legt daarvoor de veiligheidsregio een boete op.
Daarnaast schrijft de Inspectie voor dat de veiligheidsregio binnen drie maanden het huidige beleid voor duikarbeid aanscherpt. Het beleid moet zo worden geformuleerd dat voor alle betrokkenen duidelijk is welke duiktaken mogen worden uitgevoerd en op welke wijze dit moet gebeuren. De deze week gepresenteerde brief is een handhavingsbrief. Naast de Inspectie SZW doet ook de Inspectie Veiligheid&Justitie onderzoek naar het ongeval. Naar verwachting is het definitieve rapport van SZW en V&J eind dit jaar klaar.
Teams buiten dienst
De veiligheidsregio neemt ter harte wat de Inspectie schrijft en neemt de in de brief genoemde maatregelen over. Tot die tijd blijven de duikteams in de regio (Heerhugowaard en Hoorn) buiten dienst. Alle maatregelen worden in nauw overleg met de Koninklijke Marine en Brandweer Nederland genomen. De brief van de Inspectie SZW is hier te bekijken.