WESTFRIESLAND – De Westfriese ‘Pilot verbetering naleving leeftijdsgrenzen Drank- en Horecawet’ heeft niet het resultaat opgeleverd waar de deelnemende partijen op hoopten. Dit blijkt uit een korte evaluatie die staatssecretaris van Rijn van volksgezondheid aan de Tweede Kamer heeft verstuurd welke het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid (het ccv) online heeft gezet. De burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen was naast boven vermelde instanties (logo’s) bij deze pilot betrokken.
Correcte naleving
In de supermarkten was de geconstateerde correcte naleving in 2013 gelijk aan de bevindingen in 2011, namelijk 48 procent. Bij cafés/discotheken, slijterijen en cafetaria’s was de correcte naleving in 2013 fors lager dan in 2011. In cafés/discotheken daalde de correcte naleving van 22 procent in 2011 naar 8 procent. Slijterijen lieten een daling zien van 63 naar 27 procent en de correcte naleving in cafetaria’s daalde van 28 naar 5 procent. Alleen in de sportkantines liet de naleving een kleine verbetering zien van 3 procent.
Winst
De deelnemende partijen zijn ondanks de teleurstellende resultaten positief over de ontstane samenwerking. De winst van de constructieve contacten en netwerken tussen branches is inmiddels geborgd in Westfriesland. Gemeenten en verstrekkers zijn regionaal én lokaal in overleg om samen tot afspraken over betere nalevingsresultaten en adequaat toezicht te komen.
Doelstelling
De pilot van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Koninklijke Horeca Nederland (KHN), het NOC*NSF, de Slijtersunie en de burgemeester van de gemeente Hoorn had als doel het ontwikkelen van een succesvol en effectief integraal samenwerkings- en nalevingsmodel dat de naleving van de leeftijdsgrenzen uit de DHW bevordert. Vervolgens zou dit model worden aangeboden aan andere regio’s waar men integraal samenwerkt op het onderwerp alcoholbeleid.
De regio West-Friesland is gekozen als pilot-gebied. De pilot is in het najaar van 2013 gehouden en daarmee in de slotfase van het oude regime van de Drank en horecawet, waarbij 16 jaar als leeftijdsgrens gold.