HOORN – Op vrijdag 7 februari stelde het centraal stembureau de partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hoorn en hun kandidatenlijsten vast. Ook kregen alle partijen hun lijstnummers toegekend en werden twee lijstencombinaties bekend gemaakt.
De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 19 maart. Dan kunnen de bijna 56.000 Hoornse inwoners die mogen stemmen hun stem uitbrengen op 1 van de 13 deelnemende politieke partijen.
Lijstnummers
Hieronder staan de deelnemende partijen op volgorde van lijstnummers:
- VVD
- V.O.C. Hoorn
- Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
- Fractie Tonnaer
- CDA
- Democraten 66 (D66)
- GROENLINKS
- SP (Socialistische Partij)
- Hoornse Senioren Partij (HSP)
- Hoorns Belang
- Hoorn+
- HOP
- Hoorn Lokaal
Kandidaten
Alle partijen dienden op 3 februari hun kandidatenlijsten in. Deze lijsten zijn nu geldig verklaard. Op die lijsten staan alle kandidaten op wie Hoornse kiezers kunnen stemmen.
[box style=’info’] Meer informatie over de websites van de Hoornse lokale politieke partijen en alle programma’s zie hier rechts onder ‘Politieke Partijen Hoorn’ en www.onswf.nl/verkiezingen-hoorn [/box]
Lijstencombinaties
Ook maakten vier partijen bekend een lijstencombinatie aan te gaan; GROENLINKS met de Hoornse Senioren Partij (HSP), en V.O.C. Hoorn met Democraten 66 (D66). Bij de zetelverdeling worden de stemmen die de partijen die een lijstencombinatie zijn aangegaan krijgen bij elkaar opgeteld. Dit kan voordelig zijn bij de verdeling van restzetels.
Voor de liefhebber:
Om de zetels te verdelen deelt het centraal stembureau het totaal aantal uitgebrachte stemmen door het aantal te verdelen zetels. Dat is de kiesdeler. In Hoorn zijn er 35 zetels te verdelen. Door het aantal stemmen op een partij te delen door de kiesdeler, wordt berekend hoeveel zetels een partij krijgt. In deze berekening blijft nog een aantal zetels over, zogenaamde restzetels. Deze moeten nog over de partijen verdeeld worden. Deze restzetels gaan naar de partijen die na verdeling van de zetels het grootste gemiddelde aantal stemmen per zetel hebben. Door een lijstencombinatie aan te gaan, creëren partijen als het ware een grotere partij, waardoor het gemiddelde aantal stemmen per zetel hoger kan uitvallen, wat de kans op een restzetel vergroot.