HOORN – Gemeente, politie en Openbaar Ministerie gaan vanaf nu in Hoorn actief de in- en verkoopregisters controleren van handelaren in tweedehands goederen. De drie partijen willen het daders van woninginbraken en straatroven zo moeilijk mogelijk maken hun waar via tussenhandelaren te verkopen. Handelaren in tweedehands goederen zijn verplicht zich bij de gemeente te registreren en een verkoopregister bij te houden.
Het verminderen van woninginbraken en straatroven staat in Hoorn hoog op de veiligheidsagenda. De aanpak van heling van gestolen goederen is daarbij het sluitstuk. Immers: zonder helers geen stelers.
Aanmelden
Wie goederen inkoopt, inneemt of inruilt, is verplicht zich aan te melden als handelaar bij de gemeente. Dit is geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Aanmelden kan eenvoudig via een e-mail aan de gemeente Hoorn met als onderwerp: aanmelding als handelaar. De gemeente heeft behalve het woonadres ook de naam en het adres van de onderneming nodig.
Daarnaast moeten ondernemers een gewaarmerkt in- en verkoopregister bijhouden en moeten naam en aard van de onderneming op de gevel staan.
In- en verkoopregister
Handelaren in tweedehandsgoederen moeten met een in- en verkoopregister een aantal zaken bijhouden. Dan gaat het om wat het is, wanneer het van wie is gekocht en voor welk bedrag. Ook moet worden bijgehouden aan wie en op welke datum iets is (door)verkocht. Handelaren zijn verplicht zaken drie dagen te bewaren, voordat zij het doorverkopen.
Digitaal opkopersregister
Voor alle partijen is het het gemakkelijkst als handelaren werken met het zogenoemde Didigitaal Opkopersregister. Dit systeem is voor handelaren gratis, gebruiksvriendelijk en voorkomt omslachtige politiecontroles bij handelaren in de zaak. De politie krijgt bovendien automatisch bericht als een gestolen zaak wordt ingevoerd. Dit vergroot de pakkans van inbrekers, straatrovers en helers.
Steeds lastiger
‘De praktijk leert dat inbrekers vooral uit zijn zaken met een redelijke verkoopwaarde, zoals laptops, mobiele telefoons, sieraden, spelcomputers, televisies etc. Veel van die zaken worden verkocht of beleend bij handelaren. Omdat er via het digitaal opkopersregister een snelle uitwisseling van gegevens met de politie is, wordt het voor inbrekers, straatrovers en helers steeds lastiger om gestolen spullen te verkopen. Zo maken we Hoorn samen veiliger’, licht burgemeester Onno van Veldhuizen in een brief aan ondernemers toe.
Boete en dwangsom
Wie zijn register niet goed bijhoudt riskeert een boete van maximaal 7.400 euro of 3 maanden hechtenis. Daarnaast kan de gemeente een dwangsom opleggen.