MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik heeft als initiatiefnemer namens alle Westfriese gemeenten een subsidie toegewezen gekregen van de provincie Noord Holland. Het crowdfunding platform is een nieuw instrument dat maatschappelijke organisaties kan helpen bij het werven van middelen waardoor ze minder afhankelijk zijn van de gemeente. ‘Crowdfunding West-Friesland’ ontvangt van de provincie €30.000 subsidie om het plan te realiseren.
Crowdfunding West-Friesland
Aan projectleider van dit initiatief Tim Aarts nu de taak om het concept verder uit te werken. “Verenigingen en stichtingen krijgen steeds minder subsidie van gemeenten. Met Crowdfunding West-Friesland zien wij een mogelijkheid om verenigingen en stichtingen toch te ondersteunen. Het doel is om voor gemeenten meer mogelijk te maken met minder geld (vanuit de gemeente).”
Een belangrijk onderdeel van het project is om vrijwilligers op te leiden tot goede crowdfunders/fondsenwervers voor de verenigingen en stichtingen. “Hier gaat het meeste van de tijd en het geld in zitten,” aldus de aanvraagformulier voor de subsidie. Als partner wordt gewerkt met het bestaande crowdfunding platform van de 1% club.
Maatschappelijk relevant
Het toverwoord lijkt ‘maatschappelijk relevant’. Stichtingen en verenigingen moeten actiever zijn om tegenwoordig de begroting sluitend te krijgen. Verenigingen met een actieve achterban of een grote doelgroep maken via het platform meer kans om nieuwe projecten te financieren. Aarts: “Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat de verenigingen ons (gemeente, red.) niet meer nodig hebben.”
Toekomst
Wethouder Joset Fit ziet veel mogelijkheden voor crowdfunding: “Ik ben er heel trots op dat we dit voor onze inwoners en organisaties gaan doen. Het kan ze echt verder helpen om hun projecten en ideeën ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Ik ben benieuwd of er meer gemeenten zijn die dit doen.” Tim Aarts ziet dit platform ook als een mogelijke toekomst voor gemeenten. “Stel dat de gemeente een budget heeft van €6500 voor een speeltuin, waarom zouden buurtbewoners dan geen extra geld doneren voor een extra schommel of speeltoestel? Of voor de vervanging of de plaatsing van een extra bank in een park.”
Samenwerking
Projectleider Aarts geeft aan dat samenwerking een belangrijk onderdeel van het project is. “Het projectplan is opgesteld in samenwerking met de Westfriese gemeenten, Vrijwilligerscentrale en de Westfriese Uitdaging.” Deze combinatie maakt dat vraag en aanbod van geldstromen, maar ook kennis, kunde en spullen wordt gecombineerd binnen West-Friesland.
Er wordt nog contact gezocht met het bedrijfsleven. “Net als de gemeenten zijn er bedrijven en fondsen die worden aangeschreven met het verzoek tot een geldelijke bijdrage. Met dit platform kunnen we dat bundelen.”
Pilot
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het opzetten van de organisatie. In oktober moet het crowdfunding platform actief zijn met enkele concrete projecten. Alle betrokken partijen zien een potentie in dit platform. “De besparing bij gemeenten is een mooie bijkomstigheid, maar belangrijker is dat er meer mogelijk gaat worden,” aldus projectleider Tim Aarts.