GROOTEBROEK – Op zaterdag 6 september verrichtte burgemeester Goldschmeding van gemeente Stede Broec de feestelijke opening van het nieuwe clubgebouw voor Reddingsbrigade De Streek en Kanovereniging Poseidon in Grootebroek. Voor beide een mooi en functioneel onderkomen.
Aan de sloot De Tocht, bij zwembad De Kloet, heeft de gemeente een nieuwe accommodatie voor de clubs neergezet. Het nieuwe clubhuis is tevens een stalling voor de boten van Reddingsbrigade De Streek en Kanovereniging Poseidon. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van de clubs in vervulling.
Burgemeester Goldschmeding: “Het is mooi dat de twee verenigingen elkaar hebben gevonden en samen met een plan zijn gekomen. Mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers staat er nu een prachtige accommodatie op een ideale plek. Dat geeft de verenigingen weer een nieuwe impuls.”
Voordelen
De nieuwe locatie binnen de bebouwde kom aan doorvaarbaar water en vlakbij zwembad De Kloet heeft voor de clubs grote voordelen. Kanotochten kunnen starten bij het clubgebouw en de verenigingen kunnen dichtbij gebruik maken van een zwembad om hun praktijktrainingen uit te voeren. Bovendien is het nieuwe clubgebouw goed bereikbaar. Ook de ligging bij grote wegen is voor de Rampeneenheid van de reddingsbrigade belangrijk om snel te kunnen uitrukken.
Cas Boukens, voorzitter van de Reddingsbrigade, is heel blij met de nieuwe accommodatie: “De boten en alle reddingsmaterialen staan nu bij elkaar en we hebben een eigen lokaal voor de theorielessen die bij de opleidingen horen. Bovendien is het een echt ’thuis’ voor onze 41-jarige vereniging. Ik ben blij en trots dat het allemaal is gelukt!”
Opslag en instructieruimte
Het clubgebouw bestaat uit twee verdiepingen. Boven is ruimte voor een instructielokaal en vergaderruimte met een kleine keuken. Beneden is de opslagruimte voor materiaal en de botenstalling. De reddingsbrigade en de kanovereniging bekostigen zelf, onder meer door sponsoring en fondsenwerving, de aanleg van een botenhelling en de inrichting van hun clubhuis waaronder de toiletten en de keuken. De geplaatste steiger lag eerst in het Streekbos en is geschonken door het Recreatieschap Westfriesland. Nu de bouw is afgerond draagt de gemeente het clubgebouw over aan de verenigingen.
Naast bijdragen uit fondsenwerving krijgt de reddingsbrigade veel spullen door inspanningen van de Westfriese Uitdaging. Een bedrijvennetwerk voor maatschappelijk betrokken ondernemen dat bemiddelt tussen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven om elkaar te helpen.
Gezamenlijke voorbereiding
Het gemeentebestuur van Stede Broec heeft in totaal € 323.000,- beschikbaar gesteld voor het realiseren van het nieuwe clubgebouw en het aanpassen van de omgeving. In 2010 lanceerde de clubs hun eerste plannen. Na uitgebreid overleg tussen gemeente en de verenigingen over mogelijke opties voor een locatie en gebouw is in november 2013 het definitieve plan vastgesteld.
Stede Broec heeft naast de bouw van het clubgebouw gezorgd voor de bestrating, beschoeiing en beplanting. Ook is de bestrating doorgetrokken naar de al bestaande clubgebouwen van duivenvereniging Eerster Streker Luchtpost en duikvereniging Platax om één geheel te maken van deze verenigingslocatie. De verenigingen zorgen zelf voor de afwerking en inrichting van het gebouw.