Zaterdag 7 maart – Column Sjaak Grosthuizen: De provinciale Tweede Kamerverkiezingen
Deze week werden ons de stembiljetten en de uitgebreide kandidatenlijsten voor de provinciale statenverkiezingen en het waterschap toegestuurd. Woensdag 18 maart valt ons het mondiaal benijde voorrecht te beurt om een stem uit te brengen op een kandidaat die ons door geen enkele dictatuur wordt voorgeschoteld. Maar liefst vijftien partijen telt onze provinciale staten. Wonderlijk. Niemand behalve de 440 kandidaten op de lijsten weet wat de provincie nou eigenlijk doet, en er zijn 15 verschillende manieren om daar tegenaan te bemoeien!
Niemand behalve de 440 kandidaten op de lijsten weet wat de provincie nou eigenlijk doet, en er zijn 15 verschillende manieren om daar tegenaan te bemoeien!
Wij kennen het provinciale bestuur slechts dankzij negatieve berichtgeving. Of men wil zaken realiseren waar iedereen op tegen is, of men verdomt het geld te steken in zaken die iedereen als noodzakelijk ziet. Elk gekrakeel tegen plannen van de provincie gaat over de plaatsen waar de voor onze economie, milieu, werkgelegenheid, voedingsindustrie en energiewinning zo noodzakelijke voorzieningen worden neergezet. Dat mag overal, maar niet in onze achtertuin! En elke provincie staat tot aan de grenzen volgeplempt met achtertuinen.
Tot mijn stomme verbazing hoorde ik via landelijke media vertegenwoordigers van lokale partijtjes verkondigen dat ook zij een prominente plek in het provinciaalse bestuur verdienen omdat ze het bij de lokale verkiezingen zo goed hebben gedaan. Neem van mij aan: lokale partijtjes zijn de doodsteek van elk regionaal, provinciaal, landelijk, Europees en mondiaal denken! Lokale partijtjes gaan uitsluitend over achtertuintjes! Lokale partijtjes hebben de functie van de PVV in het Europese Parlement, namelijk: hoe kunnen we de zaak hier zo snel mogelijk opblazen?
Provinciale verkiezingen zouden over de provincie moeten gaan, maar ook dat is een gigantische misvatting. Onze landelijke zenders hebben in diverse debatten tussen politici over de provinciale verkiezingen één ding duidelijk gemaakt: de verkiezingen voor de provinciale staten zijn verkiezingen ten behoeve van de Tweede Kamer. De regering en de Tweede Kamer zijn afhankelijk van de luimen van de Eerste Kamer. Op 18 maart telt maar één zaak: bent je het eens met het kabinet of niet.
Natuurlijk! Andere partijen doen dat niet.
In onze eigen provincie vragen 15 fracties om jouw stem. De Vrouwen Partij staat met maar liefst 7 kandidates gereed om … ja, om wat eigenlijk? Op provinciaal niveau vrouwenzaken te regelen? Natuurlijk! Andere partijen doen dat niet. Andere partijen doen ook niks voor de oudere mens. Daarom vragen 78 kandidaten van twee ouderenpartijen om uw steun. Vrouwen en ouderen hebben weer geen oog voor het dierenwelzijn en daarom vragen 30 kandidaten van de Partij voor de dieren, waarvan er 19 in Amsterdam wonen, ons stemrecht te geven aan de dieren. Er is zelfs een Piratenpartij waar je tevergeefs zult zoeken naar de kandidaten Piet Piraat en Piet Hein.
Wie zijn nu die mensen die de provincie zoveel invloed toedichten dat zij zich laten verleiden op een lijst te prijken? Het leuke is, dat er ook kandidaten op staan die nu of in het verleden voor Hoornse fracties actief waren of zijn. Misschien heb ik ze niet eens allemaal herkend. Bij de VVD Henk Hansen, bij de PvdA Ed Wagemaker, Arthur Helling bij D66, Nel Douw bij de SP, Roy Drommel bij GroenLinks, Joke van Diepen bij Ouderenpartij Noord-Holland samen met de veel lager en onschadelijk geplaatste Nico Oudheusden en tenslotte Aart Ruppert voor Hart voor Holland.
houdt Hoorn zich bewust buiten het provinciaal gekrakeel
Opvallend aan dit lijstje van Hoornse kandidaten is, dat zij zonder uitzondering een lijstduwerplaats hebben. Ed Wagemaker zelfs als laatstgeplaatste, maar dat is eerlijk gezegd een soort ereplaats. De vraag is: houdt Hoorn zich bewust buiten het provinciaal gekrakeel of wordt Hoorn zelf bewust buiten het provinciaal gekrakeel gehouden? Zijn Hoornse politici minder goede ritselaars? Kijken Hoornse politici niet verder dan de eigen stadsgrenzen? Kent Hoorn alleen maar lokaal denkende politici? Of vinden we het hoog tijd worden dat er een eind komt aan grenzen die ooit zijn bevochten door hertogen en graven van Brabant, van Gelre of van Holland en Zeeland?
Het mooie is, dat er zich voor een aantal ballastpartijtjes geen Hoornse kandidaten hebben laten strikken. Geen Hoornse kandidaten dus bij PVV, CDA, Partij voor de dieren, 50PLUS, Christenunie-SGP, Vrouwen Partij, Multicultureel Plus Partij en Piratenpartij. Maar deze kennis is allemaal van ondergeschikt belang. Op 18 maart houden we Rutte en Samsom in het zadel of we wippen ze eruit. Een makkelijker keuze hebben we zelden gehad.