1 augustus 2015 – Column Sjaak Grosthuizen: Hoorn vakantiestad
Hoorn in de vakantietijd. Dat is wat mevrouw Grosthuizen en mij de afgelopen twee weken wat meer interesseerde dan gebruikelijk. We hadden twee keer logeetjes te vermaken en dan mogen zij zich niet vervelen. Waar neem je ze mee naar toe? Niet alle interessante, doe-, speel- en leerplekken leveren de heerlijke pleziersmoeltjes op, die je graag bij ze ziet. Gelukkig heeft Hoorn het een en ander te bieden, maar of dat voor de stad zelf genoeg is, blijft voor mij nog even de vraag.
Vakantieperiodes kenmerken zich door een uitstroom en een instroom van vertierzoekers. Stromen er meer mensen in dan uit om de stad voldoende drijfvermogen te verlenen? Ik kon het niet laten om naast een regelmatige controle van de plezierbeleving van de logeetjes ook te kijken naar het vertierverstrekkende vermogen van Hoorn.
Nee, dat is niet eng en het is heus niet erg als er wat poep op je schoen komt.
Vorige week bezochten we de woensdagmarkt Hartje Hoorn toen daar beesten werden opgesteld om te bekijken, te ruiken, te horen en te aaien. Dat is het best geslaagd, wanneer je niet tegen de kinderen hoeft te zeggen: Kijk daar eens! Wat leuk! Loop er maar naar toe! Toe maar, dat mag best. Nee, dat is niet eng en het is heus niet erg als er wat poep op je schoen komt. Nou, dan blijf je gewoon bij ons. Ook goed hoor.’ Onze logeetjes moesten we met vier man trachten in de gaten te houden. Nee, ik zie haar daar bij de ganzen! En die ander is geloof ik met pappa mee.’ Kijk, dat is het bewijs van een goed vertieraanbod.
Het zwembad op de regenachtige dag lukte ook. Ik mag altijd mee, als luchtbed, als duikplank, als reddingsboot, als klimwand. Ze vonden het gelukkig goed, dat ik maar één keer in de grote glijbaan mee deed. De stadsspeeltuin was bij het droge deel van de dag goed voor anderhalf uur vermaak.
een historische trip door Westfriesland. Boot, stoomtrein en moderne trein
Een ander logeetje konden we moeilijk boeien met zwem- en speeltuinverlokkingen. Hij is meer geïnteresseerd in stoomtreinen en varend erfgoed. Dan is daar gelukkig de mogelijkheid van het maken van een historische trip door Westfriesland. Boot, stoomtrein en moderne trein. De boot was historisch. Geen stoomboot, wel een die zijn inspanningen bij regulier werk heeft afgerond en nu deels gerund door vrijwilligers een soort pensionadoklus deed. Ik moest wel even slikken toen ik achter het bouwjaar van het schip kwam. Ikzelf ben een aantal jaren ouder. Dat gold ook voor het wagonnetje dat getrokken werd door een stoomtram van voor de oorlog. We bezochten gisteren de Halve Maen. Het logeetje was gelukkig geïnteresseerd in het verhaal over de zeevaart van toen. Bijna een uur lang en waar kom je dat tegenwoordig nog tegen?
Trek nu niet de conclusie dat ik dus erg tevreden ben over de Hoornse vertierindustrie. Ik hoorde tijdens alle gelegenheden in de afgelopen twee weken eigenlijk alleen maar Nederlands spreken. Nou heb ik in principe niks tegen Nederlanders. Begrijp me goed, maar vakantie-instroomtechnisch is er kennelijk iets nog niet helemaal in orde. Ik miste bijvoorbeeld Aziaten. Waar blijven die? Waarom hangen er achter de stoomtram geen wagonnetjes die gereserveerd zijn voor Japanse, Chinese of Indiase toeristen? Waarom is er niet een vast tijdstip op de Halve Maenbezoekersdagen voor Engels-, Duits-, Chinees- of Japanstalige toelichting op ons varend erfgoed? Lopen op die plekken genoeg vrijwilligers rond die buitenlands spreken en/of er buitenlands uitzien?
We hoeven ons niet te ergeren wanneer dergelijke groepen Hoorn aan doen en momentjes creëren waarbij wij met onze logeetjes even het gevoel krijgen dat we er niet helemaal bij horen. Ze brengen echte centen binnen, want ze lopen niet rond met een museumkaart.
Ik hoop wel eens dat we naast VOC-schatten in de stad ook nog wat VOC-mentaliteit over hebben. De VOC was de rijkste onderneming uit de geschiedenis, vertelde mij de praatgrage gids op de Halve Maen. Zelfs rijker dan de rijkste onderneming ter wereld op dit moment, zoals Apple. Zouden er over driehonderd jaar in Silicon Valley ook rondleidingen zijn over de glorierijke dagen van Apple in de 21e eeuw? Verwachten ze dan mensen uit Hoorn? Wordt dat dan ook verzorgd door vrijwilligers, zoals nu in Hoorn? Mensen die hun eigen tijd en geld meebrengen, zoals de onderbetaalde onvrijwilligen in de tijd van Jan Pieterszoon Coen dat deden voor onze glorie.
Dan is het weer de Aziatisch bron die Hoorn welvaart brengt
Onze huidige Hoornse glorie wordt uitgevent door vrijwilligers. Anders kan het eigenlijk niet. Het aantrekken en opvangen van verre gasten uit landen waaraan we enorme schatten hebben verdiend, vereist eigenlijk een professionele aanpak, maar zover zijn we nog niet. Ik hoop echt binnen niet al te lange tijd zelfs betaalde vreemdelingenbegeleiders te horen zeggen: ni hao, namasté of sayonara. Dan is het weer de Aziatisch bron die Hoorn welvaart brengt en als onze logeetjes mij dan verbijsterd om opheldering vragen, zal ik met grote voldoening zeggen: Straks, na deze mensen zijn wij aan de beurt.