ZWAAG – Op zaterdag 14 november heeft wethouder Michiel Pijl kunstwerk ‘Hinde voor De Kreek’ onthuld bij De Kreek in Bangert en Oosterpolder in Zwaag. Samen met de kunstenaars, diverse wijkbewoners en genodigden werd gevierd dat de Bangert en Oosterpolder negen nieuwe kunstwerken heeft gekregen.
Al in 2003 is besloten dat in de Bangert en Oosterpolder kunst en bijzondere vormgeving een gezichtsbepalende rol zouden spelen. Ten noorden van De Strip is dat terug te zien in diverse kunstbruggen. Nu zijn er diverse kunstobjecten geplaatst in en om multifunctionele accommodatie De Kreek en op De Strip.
Gezicht en identiteit
Wethouder Michiel Pijl (Bangert en Oosterpolder) en Judith de Jong (Kunst en Cultuur) laten weten trots te zijn op de kunst in Bangert en Oosterpolder. ‘Kunst geeft een wijk gezicht en identiteit. Het is een feestelijk moment dat de wijk nu maar liefst negen kunstobjecten rijker is. Het is toepasselijke kunst voor deze jonge wijk met gezinnen, soms met een knipoog naar de historie van de Bangert en Oosterpolder.’
Voor de Bangert en Oosterpolder is er een kunstfonds. Een percentage van de bouwsom van nieuwe gebouwen is bestemd voor het verfraaien van de wijk met kunst. Het gaat in totaal om drie kunstwerken in De Kreek en zes in de wijk en bij De Kreek. Behalve de speciaal voor De Kreek gemaakte kunst, is De Kreek verder aangekleed met enkele van de mooiste stukken uit de gemeentelijke kunstcollectie.
Kunstwerken
De Draak van Jeroen Doorenweerd op De Strip
De Draak is een écht schip, dat in bezit is geweest van een familie die nog steeds in Hoorn woont. Dit kunstwerk is een echte blikvanger en staat voor dromen van vrijheid.
Het Rad van Bangert van Kees Bierman op De Strip
Dit werk is een verwijzing naar de geschiedenis van de Bangert en gemaakt van gegalvaniseerd betonijzer.
De fietsbrug van Peer Veneman tussen de Jan Doustraat en de P. van der Meerschstraat
Dit zijn vier 4 hardstenen sokkels met bronzen beelden. Zelf zegt de kunstenaar: ‘de sculpturen voor de brug in de Bangert en Oosterpolder bestaan uit stapelingen die opgebouwd zijn uit de goedkoopste natuurlijke materialen die er te vinden zijn: de gevlochten mandjes en schalen die ik opspoor in kringloopwinkels en op rommelmarkten’.
De fietsbruggen van Gerard Polhuis tussen Bangert – Paulus Uterwaelpad en tussen Meetketting – Govert Oostwoudpad
Polhuis liet zich inspireren door de silhouetknipselkunst van Hans Christian Andersen. De grote beeldelementen zijn met willekeurige gaten bewerkt, waardoor ze niet meer zo massief zijn, maar toch met een ketting vastgeklonken aan een vorm die ze figuurlijk op aarde houdt. De beelden zijn van dik plaatstaal gemaakt, daarna verzinkt en in kleur gepoedercoat.
De Hinde voor De Kreek van Guido Geelen
De kunstenaar zegt over het kunstwerk: ‘De hinde lijkt wel te zijn verdwaald. Weg van de Veluwe en Oostvaardersplassen op zoek naar een nieuwe omgeving. De aantrekkingskracht van de Bangert en Oosterpolder is groot. Sterker nog het dier voelt zich al thuis, verwelkomt een ieder en vind het fijn om geaaid te worden. Hierdoor zal ze, steeds meer, vol trots gaan glimmen’. In haar buik draagt de hinde een geheimpje mee, dat voor de toeschouwer onzichtbaar is. Het is een knipoog van de kunstenaar naar de historie van de Bangert: twee bronzen appeltjes.
De Zandloper van Mai Movrin in De Kreek
Het werk bestaat uit contrasterende delen die elkaar versterken tot een harmonisch geheel. Het uitgangspunt voor de Zandloper is tijd en tijdelijkheid. De plek van het kunstwerk is een ruimte om even te zijn, te wachten, tijdelijk te verblijven. Materiaal: gerecycled steigerhout, polycarbonaat. Mai Movrin woont en werkt in Zwaag.
Vee op stal van Ruud Spil in De Kreek
Op een lange wand in de Kreek worden vijf schilderwerken (olieverf op doek) met verschillende invalshoeken vanuit het thema ‘Vee op stal’ getoond. De werken zijn van verschillend formaat en op een gelijke manier ingelijst. Ruud Spil komt oorspronkelijk uit Zwaag.
Quetzalcoatl van Piet Jan Blauw in De Kreek
Dit wandobject bestaat uit twee geschakelde vormen, onderling verbonden en van antennes voorzien. De objecten zijn van beeld voorzien door gedrukte prints op aluminium spiegelplaat, subtiel aangelicht aan de achter- en voorzijde met led licht. De basis van de prints is de uit steen gehouwen Azteekse god Quetzalcoatl, wat gevederde slang betekent. Hiermee verbindt Blauw oud en nieuw, net als De Kreek dat doet. Piet Jan woont en werkt in Hoorn.