HOORN – Donderdagavond vond er een wijkschouw plaats in de Hoornse wijk Kersenboogerd. Aan dit bezoek in de wijk werkten de partijen als de gemeente Hoorn, Politie, Intermaris en Stichting Netwerk samen. Aanleiding is de veiligheidsambitie 2014-2018 van de gemeente Hoorn. Een gesprek over dit initiatief met Alex Lam operationeel specialist van het politie team in Hoorn.
Uit cijfers blijkt dat de wijk Kersenboogerd en met name de eerste aanbouw van woningen in de ring om het NS Station een bovengemiddeld hoog percentage inbraken en delicten kent. “Toch zagen wij in de wijk ook veel positieve energie om iets moois van de wijk te maken,” reageert Lam.
Aanpak oorzaak
De focus bij deze wijkaanpak is het aanpakken van de oorzaak en niet alleen de gevolgen. “Een criminologe keek mee naar mogelijke oorzaken. Waarom gaat iemand inbreken? Misschien omdat die persoon verslaafd is, maar waarom is die persoon verslaafd. Dat kan weer komen door werkeloosheid.” Een aanpak die diverse organisaties nodig heeft voor een oplossing.
Samen oplossen
Het bezoek in de wijk is onderdeel van het oplossen van de problemen. “Wij willen niet spreken over de bewoners, maar met de bewoners. Zij zijn de wijkdeskundigen. Je merkt dat de sociale cohesie wat gebruikelijk is in andere delen van Hoorn hier niet gewoon is. Door een hoof verloop van bewoners kent niet iedereen zijn buren. Ook speelt er angst om delicten te melden aan de politie.”
Bij de wijkschouw kwamen diverse bewoners uit de wijk naar buiten om te vertellen over de wijk (zie foto). Het team ging in gesprek met de bewoners over hun gevoel van veiligheid en welke rol zij en andere instantie daarin spelen.
Aangedragen oplossingen door bewoners is dat de politie meer in de wijk aanwezig is. Maar ook dat de buurt meer samen kan doen. “Een voorbeeld daarvan is dat buurtbewoners samen de tuin onderhouden van een bewoners die slecht ter been is. Een verzorgde straat bevorderd het veiligheidsgevoel.”
Positieve en mooie wijk
Alle informatie die gisteren is doorgegeven zal de komende dagen worden verzameld. Er wordt binnen het team van professionals (politie, gemeente en gezondheidszorg) gekeken wat de opbrengst is. “Een mogelijke uitwerking is een buurtfeest-achtig iets, maar dan wel georganiseerd door de buurtbewoners. Dat zal bijdragen aan een positieve en mooie wijk, want dat is wat alle inwoners graag willen. Met positieve energie die wij nu gekregen hebben uit de wijk, moet dat gaan lukken.
Dit project in de Kersenboogerd is een pilotproject binnen de gemeente Hoorn. De ervaringen uit deze wijk kunnen ook ingezet gaan worden in andere probleem wijken.