HOORN – Werksaam Westfriesland heeft sinds januari 2015 de het onderzoek naar uitkeringsfraude overgenomen van de gemeenten. Deze onderzoeken in de regio hebben er in de eerste twee maanden van 2015 voor gezorgd dat 14 uitkeringen werden beëindigd, afgewezen of ingetrokken. Er is voor ongeveer €54.000 aan ten onrechte ontvangen uitkeringsgeld opgespoord.
Sociale recherche en handhaving
Twee Sociale Recherche medewerkers en vier personen verantwoordelijk voor Handhaving controleren de rechtmatigheid van de uitkeringen door gegevens van de eigen en andere instanties te koppelen, met het voeren van gesprekken en onaangekondigde huisbezoeken en met het opvolgen van (anonieme) tips. Werksaam werkt koppelt de gegevens van de uitkeren aan de gegevens van de Belastingdienst, SVB, RDW, UWV en detentie.
Onderzoek fraude
Met de onderzoeken hebben ze onder andere opgemerkt dat er door iemand betaalde arbeid is verricht, zonder dit aan WerkSaam te melden. Ook is de uitkering met terugwerkende kracht beëindigd van een persoon die geen melding had gedaan van samenwonen en bleek er in een geval sprake van hennepteelt waaruit ook inkomsten kwamen. Ten onrechte ontvangen uitkeringen worden door WerkSaam Westfriesland teruggevorderd van de betrokkenen. Er worden tevens boetes opgelegd.
Fraude melden
WerkSaam Westfriesland vindt dat uitkeringen terecht moeten komen bij mensen die daar recht op hebben. Daarom wordt uitkeringsfraude streng bestraft. Wie zich niet aan de regels houdt, fraudeert. Iedereen kan anoniem een fraudemelding doen via www.werksaamwf.nl/fraude of via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.