WESTWOUD – Bij archeologisch onderzoek op het toekomstig tracé van de N23 Westfrisiaweg is ter hoogte van de Binnenwijzend in Westwoud een grafheuvel uit de Bronstijd ontdekt. Hoewel slechts de helft van de heuvel intact is, vonden archeologen maar liefst drie skeletten in de randen van de heuvel. Ook herbergde de voet van de heuvel een unieke 3000 jaar oude bronzen beitel, afkomstig uit Duitsland.
Hoe is dit voorwerp in West-Friesland terecht gekomen? Dit type beitel, zo mooi bewaard gebleven, is een unieke vondst in Nederland. Brons was zeldzaam in die tijd en dergelijke voorwerpen werden bij het verlaten van een plek in de grond gestopt (een verlatingsritueel). Vanwege het bijzondere karakter van de beitel is deze destijds misschien in de grafheuvel begraven, als gift aan de overledenen.
Bronstijd bewoners
Aan de rand van de grafheuvel hebben de archeologen drie skeletten gevonden. Van één skelet is vastgesteld dat het van een vrouw is. De archeologen hebben haar de naam Femke gegeven. Aan het gebit is te zien dat zij een oudere vrouw was. Alleen haar bovenlichaam en linkerbeen zijn bewaard gebleven. Het graf was behoorlijk verstoord, waarschijnlijk tijdens uitbreiding van de grafheuvel. Grafheuvels waren soms generaties in gebruik en werden bij elke nieuwe begraving weer uitgebreid, dus groter en hoger gemaakt.
In een tweede graf werd een skelet in hurkhouding gevonden. Op het moment is nog niet duidelijk of dit een man of vrouw was en ook de houding van het skelet roept vragen op. In de kuil zelf was namelijk genoeg ruimte om het lichaam in liggende positie te begraven.
Graf nummer drie herbergde een lichaam dat op de zij ligt, met opgetrokken benen. Deze houding is te verklaren door de krappe afmeting van het graf. Vermoedelijk gaat het om een skelet van een vrouw.
Onderzoek vondsten
De skeletten zijn meegenomen voor verder onderzoek. Archeologen doen onder andere DNA-onderzoek, waardoor meer duidelijk wordt over het leven van deze mensen uit de Bronstijd. Ook de bronzen beitel wordt nader onderzocht. Uiteindelijk gaan de vondsten naar Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland in Castricum.
Archeologisch onderzoek Westfrisiaweg
Voordat het daadwerkelijke werk aan de N23 Westfrisiaweg begint, vindt onder andere archeologisch onderzoek plaats. Hiermee zorgt de provincie Noord-Holland dat er geen belangrijk archeologisch materiaal verloren gaat tijdens de werkzaamheden. De opgravingen rondom het (toekomstig) tracé van de N23 Westfrisiaweg worden in de zomer van 2015 afgerond, zodat de provincie Noord-Holland de weg kan gaan aanleggen. Uiteindelijk zullen de resultaten van de opgravingen in rapporten verschijnen.
Europees topgebied voor Bronstijd
West-Friesland is internationaal bekend vanwege de vele honderden hoogwaardige vindplaatsen uit de Bronstijd. Momenteel voert de Universiteit van Leiden een groot onderzoeksproject uit naar deze periode in West-Friesland, waarbij oude gegevens worden gecombineerd met nieuwe vondsten en inzichten.