Hoornse burgemeester Yvonne van Mastrigt verblijft deze week in Chili ter gelegenheid van de viering van 400 jaar Kaap Hoorn. Op 29 januari 2016 is het 400 jaar geleden dat Kaap Hoorn door Schouten en Lemaire werd gerond en vernoemd naar hun thuishaven Hoorn. Op deze dag wordt dit op meerdere plaatsen in de wereld herdacht en gevierd. Bijvoorbeeld op Kaap Hoorn zelf, maar ook in Hoorn en Rotterdam. In de aanloop naar de festiviteiten houdt de burgemeester u via dit blog op de hoogte van haar avontuur door Chili.
Dit is mijn laatste blog over mijn prachtige reis naar Kaap Hoorn. Ik snap het gevoel dat iedere oceaanzeiler heeft: Kaap Hoorn moet je eens gerond hebben. En hoewel ik natuurlijk niet aan de regels van de Stichting Nederlandse Kaap Hoornvaarder voldoe om de trofee te krijgen, voelt dit wel heel bijzonder. Het is een prachtige ervaring en indrukwekkend om Kaap Hoorn te ronden. Een traditie die het verdient om nog heel lang te worden verteld.
Nog een keertje wil ik u meenemen op het marineschip de Aquiles. Na de prachtige ceremonie op de Kaap is het gezelschap teruggevaren naar Puerto Williams. Daar is de Minister van Defensie van boord gegaan, alsmede een aantal andere hoogwaardigheidsbekleders. Omdat er veel tijd was om met elkaar te spreken tijdens de zeereis heb ik veel interessante gesprekken kunnen voeren. Onder andere met een Senaatslid dat graag kennis uit Nederland zou willen krijgen over politieke processen. Met een professor van de Magellanes Universiteit die een groot internationaal programma aan het opzetten is om de biodiversiteit van het Kaap Hoorngebied beter onder de aandacht te brengen. En met leden van de Chileense Kaap Hoornvaardersvereniging. Van hen kreeg ik een mooi boek mee die ik aan hun zustervereniging in Hoorn zal overhandigen. In ruil daarvoor heb ik hen de Hoornse vlag die de ronding van de Kaap heeft meebeleeft cadeau gedaan.
Ook was er tijd voor een rondleiding over het marineschip. Ik kan u vertellen dat er op het schip meer voorzieningen zijn dan in een gemiddeld dorp: er is een complete operatiekamer, ziekenboeg, bakkerij, wasserij, tandarts, enorme keuken, kleermakerij e.d. aan boord. Dit schip is uitgerust om ook expedities naar de Zuidpool te doen. De bemanning voert niet alleen acties uit voor de eigen bemanning en opvarenden, maar ook voor bewoners van afgelegen gebieden waar niet regelmatig tandarts of doktershulp aanwezig is. Op de foto’s ziet u enkele voorbeelden uit het ‘hart van het schip’, zoals de keuken, de bakkerij en de slaapvertrekken.
Tijdens de vervolgvaart van Puerto Williams naar Punta Arenas heb ik genoten van het natuurschoon. De gletsjers, maar ook de zeeleeuwen, dolfijnen en zeehonden die boven het water uitsprongen. En ook nog (kleine) walvissen! Het leek alsof het niet op kon. ’s Avonds in Punta Arenas was er door de Honorair Consul van Nederland in Chili een receptie aangeboden aan het personeel van de Chileense Marine om de grote dank uit te spreken aan de bijdrage die door hen geleverd is aan het welslagen van de herdenking. Tijdens die receptie was er wederom persaandacht. Zowel een journalist als een fotograaf van een regionaal dagblad waren zeer geïnteresseerd in de relatie tussen Chili en Nederland en meer in het bijzonder naar de wijze waarop de zeereis naar Kaap Hoorn in onze stad beleefd wordt.
Zondag was een (lange) reisdag terug naar Santiago de Chile. Het verschil in klimaat in dit lange uitgestrekte land is dan zeer goed te merken. We vertrokken vanochtend met lange broeken en gewatteerde jassen aan. Vanmiddag in de hoofdstad was het boven de 30 graden! Zondagavond hebben we de missie afgesloten met een diner op de residentie van de ambassadeur. De laatste afspraken voor het vervolg zijn gemaakt en belangrijke gegevens uitgewisseld. Conclusie was dat het een zeer betekenisvolle reis is geweest en dat het succes in economische zin afhangt van het vervolg dat er aan gegeven wordt. In Chili is men tot alle medewerking bereid en ik ben er van overtuigd dat ook in Hoorn en in Noord-Holland er enthousiasme is om de unieke en eeuwen oude band die er bestaat tussen onze regio en de Chileense hernieuwde handelsgeest in te blazen! Op de laatste foto ziet u de officiële delegatie met naast mij de Minister van Defensie, de Nederlandse ambassadeur, de Chileense commandant en de Nederlandse vice Admiraal Borsboom.
Via deze weg – natuurlijk heb ik dat in Chili ook al gedaan – wil ik de Chileense autoriteiten en de Chileense en Nederlandse ambassade enorm bedanken voor de prachtige ervaring en gastvrijheid. Wat was het een mooi weekend voor Hoorn, met ons eigen symposium met meer dan 300 deelnemers, de grootse herdenking in Chili, de tentoonstelling in het Maritiem Museum met meer dan 150 deelnemers. En dan kunnen we ook nog even blijven genieten van de tentoonstelling Kaap in Kaart in ons eigen Westfries Museum. Hier kunnen we met z’n allen enorm trots op zijn!
Nieuwswebsite Onswestfriesland.nl is mediapartner van het evenement 400 jaar Kaap Hoorn. Burgemeester Yvonne van Mastrigt deelt via een blog op deze website haar ervaringen over de reis naar Kaap Hoorn in Chili.
Tip, volg ons op facebook en lees direct de volgende delen. Lees ook de eerdere delen:
Burgemeester blog 1: Op weg naar Kaap Hoorn
Burgemeester blog 2: Water, de marine en de Chileense kaasoorlog
Burgemeester blog 3: Eerste festiviteiten een groot succes
Burgemeester blog 4: Onderweg naar ‘Terra Incognita’
Burgemeester blog 5: Levende geschiedenis bij Kaap Hoorn
Burgemeester blog 6: Burgemeester op de Kaap!
Burgemeester blog 7: Hier kunnen we met z’n allen enorm trots op zijn